Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Smell og bombekrater ved skinnegangen

Nå prater russiske myndigheter om terrorangrep. Minst 39 døde og 87 skadde i togulykken.

 KAOS:  En av de avsporede togvognene i grålysningen i dag. Foto: DENIS SINJAKOV, REUTERS/SCANPIX.
KAOS: En av de avsporede togvognene i grålysningen i dag. Foto: DENIS SINJAKOV, REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Russiske myndigheter mistenker at et bombeangrep kan ført til at et tog sporet av fredag. Minst 39 personer døde i ulykken, mens 87 ble skadd.

Toget var på vei fra Moskva til St. Petersburg i Russland da ulykken skjedde i provinsen Novgorod.

Det bekreftede dødstallet steg lørdag til 39 mennesker, opplyser en talsmann for minister for krisesituasjoner, Sergej Sjojgu.


661 ombord

image: - Smell og bombekrater ved skinnegangen

Fire av de 14 vognene i luksustoget fra Nevskij Express skal ha havnet utenfor skinnegangen. Det var totalt 661 passasjerer om bord.

- To vogner veltet helt. Flere mennesker ble knust under vognene. Jeg hørte skrik, sier politimannen Andrej Abramenko som befant seg om bord i toget.

- Det er ingenting som tyder på at det var nordmenn ombord, opplyste underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til Dagbladet seint fredag kveld.

- Eksplosjon under toget

Russisk politi vil ikke utelukke at toget ble angrepet, muligens med en bombe.

- Det ble oppdaget et hull på på en meter i diameter like ved skinnegangen. Vitner forteller om et høyt smell like før ulykken.

 SKADD:  En av de skadde passasjerene med hurtigtoget Nevskij Express framme på Moskovskij-stasjonen i St. Petersburg i natt. Foto: DMITRIJ LOVETSKIJ, AP/SCANPIX.
SKADD: En av de skadde passasjerene med hurtigtoget Nevskij Express framme på Moskovskij-stasjonen i St. Petersburg i natt. Foto: DMITRIJ LOVETSKIJ, AP/SCANPIX. Vis mer

- Alt dette peker mot at det kan dreie seg om terrorisme, sier en politikilde til nyhetsbyrået Interfax.

Krateret kan ha blitt forårsaket av en eksplosjon under togvognene, sier anonyme sikkerhetstjenestemenn til Ria-Novosti.

Tidligere siterte russiske nyhetsbyråer kilder i transportdepartementet, som sa at avsporingen trolig skyldtes en elektrisk feil.

President Dmitrij Medvedev har bedt sjefen for sikkerhetstjenesten FSB, Aleksandr Bortnikov, ta alle de skritt som er nødvendige for å komme til bunns i saken.


Lignende avsporing
 OFFER:  Soldat ved båren til en av de omkomne i natt. Foto: DENIS SINJAKOV, REUTERS/SCANPIX.
OFFER: Soldat ved båren til en av de omkomne i natt. Foto: DENIS SINJAKOV, REUTERS/SCANPIX. Vis mer

I 2007 ble mellom 30 og 60 personer skadd da et Nevskij Express-tog sporet av etter en eksplosjon. En gruppe er siktet for dette angrepet og står nå for retten i Novgorod. De siktede skal ha forbindelser til den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov.

Det hvite hus uttrykte fredag sin sympati med Russland etter ulykken.

- USA reagerer med bedrøvelse på nyheten om denne ulykken som kostet mange mennesker livet. Våre tanker går til dem som har mistet sine kjære. Vi håper de som er skadd, kommer seg raskt, sier talsmann Robert Gibbs. (NTB - Reuters - AFP).

 SJEKKES:  En skadd togpassasjer blir sjekket av helsepersonell i St. Petersburg. Foto: DIMITRIJ LOVETSKIJ, AP/SCANPIX.
SJEKKES: En skadd togpassasjer blir sjekket av helsepersonell i St. Petersburg. Foto: DIMITRIJ LOVETSKIJ, AP/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media