BØRS: Investorene på børsene er nervøse for utviklingen i Irak. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED SAWAF
BØRS: Investorene på børsene er nervøse for utviklingen i Irak. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED SAWAFVis mer

Smell på Oslo Børs

Investorene er skremt over utviklingen i Irak. Den økonomiske veksten i USA var heller ikke mye å skryte av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Hovedindeksen på Oslo Børs gikk på en smell onsdag, og endte ned 1,46 prosent på 618,25.

På det verste var indeksen ned over 2 prosent, til 612,18, men hentet seg kraftig inn igjen den siste halvannen timen.

Hovedindeksen er dermed opp 12,6 prosent hittil i år og 2,6 prosent den siste måneden. De siste 12 måndene er oppgangen på 35 prosent.

Rødt rundt oss Wall Street har åpnet nervøst, etter at amerikansk BNP skuffet kraftig på nedsiden nok en gang. Samtidig falt ordreinngangen for mai overraskende.

Toneangivende Europa-børser så også rødt, og har trenden har forsterket seg utover ettermiddagen. Britiske FTSE 100 faller 0,9 prosent, tyske DAX 0,7 prosent, mens franske CAC 40 går tilbake 1,7 prosent.

Frykten for en eskalering av situasjonen i Irak preger markedene, og investorer flykter til sikre havner som tyske statsobligasjoner.

- Situasjonen i Irak skremmer investorene, og risikoen for eskalering øker hvis USA bestemmer seg for å intervenere. Det var dette som trigget salgsrushet den siste timen på Wall Street i går, sier forvalter Arnaud Scarpaci i Montaigne Capital til Reuters.

USAs utenriksminister John Kerry oppfordrer ledere i irakisk Kurdistan og stå ved Bagdads side i kampen mot de militante sunni-muslimene som truer med å oppløse landet.Irak-situasjonen er naturligvis i fokus også i oljemarkedet, selv om lagerbyggingen i USA trekker i motsatt retning.

Oljeprisen trekker ned Råoljelagrene viste ifølge tall fra American Petroleum Institute (API) en oppgang på fire millioner fat, mot ventet et fall på 1,6 millioner fat.

- Risikoen for å miste litt Irak-produksjon er ikke null, men veldig lav, 5-10 prosent tror jeg. Men halerisikoen vil holde oljeprisen oppe enn så lenge. Derfor tror jeg Brent-oljen holder seg over 110 dollar akkurat nå, sier senior olje- og råvareanalytiker Carsten Fritsch i Commerzbank til Reuters.

Brent august-olje faller 0,9 prosent til 113,47 dollar. Til sammenligning lå prisen rundt 114,60 dollar fatet ved børsens stengetid tirsdag.

På Oslo Børs falt Statoil 2,6 prosent til 189,80 kroner, mens Irak-eksponerte DNO endte ned 2,6 prosent til 21,32 kroner.

Smell i Aker Solution Blant tungvekterne utmerket Aker Solutions seg mest på den negative siden.

Aksjen falt 5,5 prosent til 106,40 kroner etter at Total har terminert en kontrakt for «Skandi Aker» i Angola, og var faktisk nede i 102,10 kroner på det laveste i dag.

Den gjenværende kontraktsverdien er 150 millioner dollar, og går ut av ordrebeholdningen. Totalt var kontrakten på 250 millioner dollar.

Kommunikasjonsdirektør Bunny Nooryani sier til TDN Finans at problemene med fartøyet nå er løst.

- Dette er naturligvis veldig negativt. Total velger å kansellere kontrakten fordi det er dårlig drift på båten. Dette er et prosjekt markedet har fulgt nøye med på fordi det var en årsakene til at marginene skulle ta seg opp i 2015, sier Handelsbanken-analytiker Daniel Råvik til nyhetsbyrået.

Olje og oljeservice gikk generelt tungt, og Seadrill trakk ned 2,2 prosent til 240,50 kroner på dagens nest høyeste volum.

Danske Bank Markets har fått høydeskrekk, og nedgraderte aksjen til salg.

Subsea 7 falt 2,2 prosent til 119,50 kroner, selv etter at Credit Suisse ifølge TDN Finans høynet kursmålet.

Utenfor oljesektoren tar vi med at REC Solar trakk ned 4,8 prosent til 98,05 kroner, mens Norwegian falt 3,6 prosent til 204,80 kroner, etter at analytiker Martin Stenshall i Danske Bank Markets gjentok sin salgsanbefaling på aksjen.

Opera, Höegh LNG motstrøms Det store lyspunktet blant tungvekterne var Opera Software, som steg 5,9 prosent til 78,10 kroner. Her ser Stenshall en oppside på over 40 prosent.

Gassfrakt-aksjer er i skuddet for tiden, og Höegh LNG spratt i dag opp 5,7 prosent til 74,25 kroner.

Disse falt og steg mest I toppen av vinnerlisten finner vi Wilson, som steg 12,8 prosent til 14,15 kroner. Nærstående av styremedlem Eivind Eidesvik har i dag økt sin beholdning.

Bare Oslo Axess-noterte CellCura steg mer, og trakk nærmere bestemt opp 14,3 prosent til 2,40 kroner.

Northland Resources klatret 4,7 prosent til 1,57 kroner, mens det var bare noen få aksjer som matchet nedturen i Aker Solutions.

Oslo Axess-noterte Nordic Mining falt aller mest med sine 10,9 prosent til 1,04 kroner, mens Blom falt 7,9 prosent til 14 kroner.

Flere nyheter Oljeanalytiker: Disse tallene er bearish
Enda verre BNP-tall fra USA
Nervøs start på New York-børsen