Volodymyr Zelenskyj

Smeller tilbake mot Trump-spørsmål

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom med stikk i et intervju med en Trump-vennlig TV-kanal.

SLÅR TILBAKE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser påstanden om at Donald Trump kunne ha stoppet Russlands invasjon av landet. Video: Newsmax Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et intervju med amerikanske Newsmax kom Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med et stikk mot reporterens antydning om at Trump kunne forhindret invasjon.

Newsmax er en høyreorientert og Trump-vennlig amerikansk TV-kanal som blant annet har støttet ekspresidentens feilaktige påstander om valgjuks.

- Ville aldri skjedd

24. februar, dagen Russland invaderte Ukraina, kom Trump med en kort beskjed via sin talsperson Liz Harrington på Twitter. I beskjeden heter det følgende.

«Hvis jeg fremdeles var president, ville denne dødelige situasjonen i Ukraina aldri skjedd».

INVASJON: Republikanske Trump-tilhenger kom med sine synspunkter knyttet til Russlands invasjon av Ukraina under CPAC-konferansen i Florida, USA. Reporter: Vegard Kvaale Vis mer

Som Dagbladet tidligere har meldt er dette langt fra et uvanlig standpunkt i den Trump-lojale delen av Republikanerne.

Smalt tilbake

I intervjuet med den konservative amerikanske TV-kanalen, blir Zelenskyj spurt om invasjonen kunne vært unngått med annet lederskap i USA og Vesten.

- Det er mange amerikanere som tror at invasjonen ikke ville skjedd hvis Trump eller noen som ham fremdeles var president, spør programleder Rob Schmitt, og ba om Zelenskyjs mening.

UTSPILL: USAs tidligere president Donald Trump (t.h.) hevdet i en kort melding 24. februar at invasjonen aldri ville skjedd om han var president. Her med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i 2019. Da sistnevnte nylig ble spurt om Trumps utspill i et TV-intervju smalt han tilbake til reporteren.Foto: Saul Loeb / AFP)
UTSPILL: USAs tidligere president Donald Trump (t.h.) hevdet i en kort melding 24. februar at invasjonen aldri ville skjedd om han var president. Her med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i 2019. Da sistnevnte nylig ble spurt om Trumps utspill i et TV-intervju smalt han tilbake til reporteren.Foto: Saul Loeb / AFP) Vis mer

- Beklager hvis jeg sier noe du ikke liker, men for oss som er i krig har det ingenting å si om det er snakk om en demokrat eller republikaner, sa Zelenskyj under intervjuet.

Takknemlig

Han understreket at det viktigste for Ukraina er støtten fra det amerikanske folk.

- Det er de som betaler skatten som finansierer den militære og humanitære støtten til Ukraina, sa den ukrainske presidenten.

- Jeg er takknemlig overfor USAs president, og begge partiene som støtter oss.

Zelenskyj sa videre at hvem som helst kan bli president i USA, også de som ikke liker Ukraina, og er mer vennlig innstilt til Vladimir Putin.

- Noen liker kanskje Ukraina mer, andre mindre. Noen kan ha respekt for Putin, andre ikke. Men verdiene vårt land kjemper for deler vi definitivt med USA, sa Zelenskyj.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer