Klimaendringer:

Smeltende isbre kan gi halv meter havstigning alene

Thwaites-breen nærmer seg et kritisk punkt hvor hele breen vil smelte, selv om vi stopper global oppvarming, ifølge ny rapport.

HAVSTIGNING: Thwaites-breen smelter langt fortere enn forskere har trodd, fordi sjøvannet i Amunsenhavet trenger inn fra undersiden. Dette bildet er fra 2014. Foto: AFP / Nasa / NTB Scanpix
HAVSTIGNING: Thwaites-breen smelter langt fortere enn forskere har trodd, fordi sjøvannet i Amunsenhavet trenger inn fra undersiden. Dette bildet er fra 2014. Foto: AFP / Nasa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Én av de største isbreene i Antarktis går i oppløsning.

Snart har så mye av breen smeltet at resten ikke kan reddes - selv om vi stopper klimaendringene, frykter forskere.

Vannet fra Thwaites-breen alene kan føre til en halv meter havstigning. Det viser en studie publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), som The Guardian omtalte.

Thwaites-breen er like stor som den britiske øy, og renner ut i Amundsenhavet i Vest-Antarktis. Allerede bidrar isbreen med fire prosent av verdens havnivåstigning.

- Etter et tipping point kan hele isbreen smelte på 150 år, uttalte Hélène Seroussi, en av forfatterne bak studien, i et presseskriv.

Forfatterne har bare undersøkt hvor fort isen forsvinner med dagens temperatur, ikke med forventet oppvarming av klimaendringer. Smelteeffekten de har funnet, vil «flytte vannmasser ut i havet i enormt akselerert fart», ifølge forskerne.

- Smelter fra undersiden

Maria Sand er forsker ved Cicero - Senter for klimaforskning i Oslo, og har tidligere vært gjesteforsker ved Nasa. Sand forklarer at forskere fram til nå kan ha undervurdert hvor raskt denne prosessen bidrar til havnivåstigning.

- Vi har ikke tidligere visst hvordan isbreen ser ut på undersiden. Den har løsnet fra land, og under er det en hule på størrelse med en liten by, hvor sjøvann trenger inn flere kilometer, sier Sand, og fortsetter:

- Derfor smelter den mye fortere enn man trodde. Det er urovekkende. Sjøvannet er ikke så innmari kaldt, selv om det er i Antarktis - havet smelter isen mye fortere enn luft, forteller Sand.

Mye av isen i Antarktis ligger på land, i motsetning til i Arktis, hvor det bare er havis.

- Det som bidrar til havstigning nå er to ting: oppvarming av havet gjør at vannet utvider seg, og smeltende landis renner ut i havet. Arktis bidrar ikke i det hele tatt, men det gjør isbreer - dette er en av de isbreene som smelter fortest i verden, sier Sand.

Maria Sand er klimaforsker med doktorgrad i meteorologi og oseanografi. Foto: CICERO
Maria Sand er klimaforsker med doktorgrad i meteorologi og oseanografi. Foto: CICERO Vis mer

- Hvorfor er dette irreversibelt? Er det ikke bare til å stoppe utslipp?

- Når havet trenger seg langt nok inn under isen vil den smelte uansett. Det kan ha ganske store konsekvenser om hele greia kollapser, forteller Sand.

Halvmeter var «worst case»

FNs klimapanel har tidligere beregnet at havet i verste fall vil stige med en halv til en hel meter innen 2100, dersom vi ikke kutter utslipp i det hele tatt. Nå kan dette tallet måtte oppjusteres kraftig.

- Dette er dårlige nyheter, vi har satt i gang prosesser som kanskje ikke lar seg reparere. Uansett hva vi gjør vil havnivåstigningen fortsette, fordi prosessene er langsomme, sier Sand.

Men ikke alle prosesser er irreversible.

- Det kan heldigvis ta ganske lang tid før isbreen er borte. Hvor fort isen smelter kommer an på hvor mye oppvarming vi får, sier Sand.

ADVARSEL BLE REALITET: Denne «værmeldingen» fra 2014 skulle vise hvor glohett været kan bli i 2050 på grunn av den globale oppvarmingen. FN-organisasjonen som sto bak kampanjen hadde kanskje ikke forutsett at temperaturene allerede fire år senere skulle nå de samme nivåene. Vis mer

Tall fra NASA viser at havet har steget med over 20 cm siden målingene startet, i 1870.

De siste fire åra har havet steget fire cm.

Sand forklarer at forskerne har undersøkt huler under isen med radar, som tar bilder av isen fra undersiden. Nå skal et lag med forskere sendes for å undersøke saken på nært hold.

- Dette er nytt at så mye sjøvann trenger inn i breen og bidrar til smelting. Men dette må undersøkes mer. Det kan også være flere huler under isen - vi kan ha underestimert hvor fort landisen smelter, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer