- Smelter foran øynene våre

Verdens isbreer smelter. Fort.

SMELTER: Isbreene i Cordillera Blanca-fjellene i Peru smelter fort. De kan være borte allerede i 2050. Her fra 2018. Foto: Shutterstock / NTB
SMELTER: Isbreene i Cordillera Blanca-fjellene i Peru smelter fort. De kan være borte allerede i 2050. Her fra 2018. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Verdens isbreer forsvinner i et stadig raskere tempo.

Særlig verdens små isbreer blir det stadig færre av.

Det bekymrer forskerne.

- At disse små isbreene forsvinner er virkelig et faresignal om hva som kommer i framtida. Det bør gjøre deg bevisst på at det er noe som skjer, og at det ikke bare er småtteri, sier isbreforsker Christoph Mayer ved Bavarian Academy of Sciences and Humanities i München til nyhetsbyrået AP.

- Påvirker mange

Mayer sier at dersom isbreene forsvinner vil det få store konsekvenser på en rekke ulike områder. Et av disse er den tyske turistsektoren.

- For øyeblikket kan turistbyråer reklamere med «du kan besøke noen av Tysklands høyeste fjell med isbreer. Du kan gå breene». Folk som bor i disse regionene lever av turisme. Det kommer til å påvirke mange av dem hvis disse breene forsvinner, sier Mayer.

Smeltingen er ikke bare et problem i Tyskland. I Uganda skaper smeltingen av landets isbreer problemer for kraftproduksjonen i landet.

Richard Taylor forsker på vannkraft på University College i London. Han sier at mye smeltevann fra isbreene i Uganda nå skaper problemer for vannkraftverkene som står for rundt halvparten av landets energiproduksjon.

- De hydroelektriske kraftverkene fungerer mye bedre med en jevn strøm av vann, enn med store forskjeller på topp og bunn, sier Taylor.

En tredjedel forsvant

SHOW: Under klimakonserten «Climate Live Sweden» viste klimaaktivisten Greta Thunberg seg fra en helt ny side. Video: Climate Live Sweden Vis mer

I Peru er breene på fjellene flere tusen meter over havet. I Cordillera Blanca-fjellene har om lag en tredjedel av isbreen forsvunnet, skriver Sky News.

Breene er livsviktige for blant annet bønder i området, som trenger vannet for å dyrke mat.

- De smelter foran øynene våre. Jeg gråt da jeg så hvor mye vann som rant fra breen, sier Carlie Good til Sky.

Han har vært fjellguide på breene i nesten 20 år.

- Det skal egentlig bare være en foss som kommer fra den isbreen. I november for noen år siden, når sola var nesten midt på himmelen, var det ni bekker som rant fra den, sier Good.

Den peruanske isbreforskeren Cesar Portocarrero anslår overfor Sky at alle breene mer eller mindre vil være borte innen 2050.

90 prosent borte

På Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell, anslår forskerne at hele 90 prosent av breene allerede har smeltet. Mye av breene har smeltet så fort at de gikk rett fra is til damp, noe som blant annet påvirker lokalsamfunnene rundt foten av fjellet.

Blant annet er det mange av urfolkssamfunnene i området som knytter isbreene tett opp til gudene sine, og mener blant annet at breene er gudenes boliger.

- Å miste isbreene vil påvirke det spirituelle livet i området, sier forsker Rainer Prinz ved universitetet i Innsbruck i Østerrike.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer