Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Havisen i Antarktis:

Smelter i en dramatisk fart

Nye analyser av satellittbilder viser at utbredelsen av havis i Antarktis opplevde en dramatisk nedgang mellom 2014 og 2017.

NYE ANALYSER: Nye analyser av satelittbilder viser en dramatisk nedgang i utbredelsen av havis i Antarktis mellom 2014 og 2017. Foto: NTB Scanpix
NYE ANALYSER: Nye analyser av satelittbilder viser en dramatisk nedgang i utbredelsen av havis i Antarktis mellom 2014 og 2017. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Isdekket som omgir fastlandet i Antarktis minsker i en dramatisk fart. Mellom 2014 og 2017 smeltet havisen mange ganger raskere enn i Arktis, viser en ny analyse av satellittbilder.

En gjennomsnittsregning av den årlige nedgangen viser at Antarktis mistet like mye havis på fire år, som Arktis gjorde på 34 år, ifølge The Guardian.

FIRKANTET: Et isfjell NASA oppdaget tidligere i oktober vekker oppsikt på grunn av sin helt spesielle rette og firkantede form. Video: CNN Vis mer

Berg-og-dal-bane

Mellom 2014 og 2017 har omfanget av isdekket gått fra å være rekordstort til rekordlavt, ifølge nyhetsbyrået AP.

I 2014 viste satellittbildene en gjennomsnittlig utbredelsen av havis på 12,8 millioner kvadratkilometer, mens i 2017 hadde det minsket til 10,7 millioner kvadratkilometer.

- De siste åra har det vært helt sinnssykt, uttaler direktør ved US National Snow and Ice Data Center, Mark Serreze.

Årsaken til dette er foreløpig ukjent, og bare tida kan vise hvorvidt isen kommer tilbake, eller vil fortsette å forsvinne.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

Overrasket

Forskeren som gjennomførte analysen, Claire Parkinson ved NASAs Goddard Space Flight Center, er overrasket over utviklingen.

- Det er veldig overraskende. Vi har ikke sett en slik utvikling på noen av halvkulene, sier hun til New Scientist.

Forskerne er imidlertid forsiktig med å legge skylda på klimaendringene.

- Det var en periode på 70-tallet hvor havisen rundt Antarktis også opplevde en dramatisk nedgang, før det snudde igjen. Så det kan hende at dette dramatiske fallet kan reverseres, sier Parkinson.

ANTARKTIS: Innsjøen Mercer har stått urørt av mennesker i tusener av år. Da forskerne endelig fikk se innsjøen, ble de overrasket over hva de fant. Video: SALSA Science Project Vis mer

Mulig forklaring

Nedgangen kan skyldes en naturlig variasjon, drevet av skiftende vindmønstre som påvirker omfanget av Antarktis' havis, mener Serreze. Håpet om at isen kan komme tilbake støttes også av at utviklingen mellom 2017 og 2018 viser en liten økning i omfanget av havis.

- Men det faktumet at en så stor endring kan skje i løpet av så kort tid, bør ses på som en indikasjon på at jordkloden har potensial til betydelig og rask endring, sier isforsker Waleed Abdelati ved University of Colorado.

Bidrar til oppvarming

Smelting av havis ved Antarktis bidrar ikke til økende havnivåer ettersom isen allerede befinner seg i havet. Den skaper imidlertid et verdifullt livsmiljø for en rekke arter, fra mikroskopiske organismer til hvaler.

Smeltingen bidrar også til global oppvarming ettersom havisen reflekterer mye av solas energi, mens havet absorberer det.

- Av den grunn spiller havisen en stor rolle for klimaet, sier Parkinson.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!