Himalaya

Smelter i rekordfart: Påvirker millioner

En ny studie viser at isbreene i Himalaya smelter i en eksepsjonell fart.

REKORDFART: Isbreene i Himalaya har smeltet ti ganger raskere de siste 40 årene enn de siste århundrene. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
REKORDFART: Isbreene i Himalaya har smeltet ti ganger raskere de siste 40 årene enn de siste århundrene. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer
Publisert

Himalaya, kjent som «verdens tak», glitrer fortsatt hvitt mot himmelen.

Fjellkjeden er i dag verdens tredje største ismasse, etter Antarktis og Arktis.

Men skal man tro ekspertene så kan dette fort endres. Isbreene smelter nå i rekordfart.

Saken er omtalt i svenske Aftonbladet.

«Eksepsjonell hastighet»

En ny studie publisert i tidsskriften Scientific Reports viser at isbreene i fjellkjeden har smeltet betydelig raskere de siste 40 åra enn de siste århundrene.

Den vitenskapelige studien har analysert satellittbilder fra nesten 15 000 isbreer.

- Våre funn viser tydelig at isen går tapt fra Himalaya-breene med en hastighet som er ti ganger høyere enn gjennomsnittet de siste århundrene, sier hovedforfatter og glasiolog ved universitetet i Leeds, Jonathan Carrivick, i en uttalelse.

Smeltehastigheten skjer med en «eksepsjonell hastighet», helt uten sidestykke globalt, ifølge studien.

- Det er ikke bare det at Himalaya endrer seg veldig fort, men endringen går raskere og raskere, sier Carrivick til Wall Street Journal.

Øker havnivået

At isbreene smelter i den hastigheten de gjør skaper problemer på flere områder.

HIMALAYA: En rekke fjellklatreres camp blir her rammet av snøras. Video: KameraOne. Reporter: Magnus Paus Vis mer

Isbreene er en kritisk vannkilde for hele 250 millioner mennesker i nærområdet. Smeltevannet renner også inn i store elver som Ganges, Indus og Brahmaputra hvor det bor ytterligere 1,6 milliarder mennesker.

Utviklingen påvirker folks vannforsyning, men nedsmeltingen truer også med å forårsake flom og jorderosjon. At Himalaya-breene smelter påvirker i tillegg havnivået på hele kloden.

I rapporten konkluderes det med at utviklingen er et resultat av klimaforandringer. FNs klimapanel uttalte også i august at menneskelige utslipp mest sannsynlig er den viktigste forklaringen på verdens krympende isbreer.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer