Smelter innen sommeren er over

Fjellovergangen mellom Scex Rouge og Tsanfleuron har vært islagt siden romertida. Innen sommeren er ferdig vil isen forsvinne.

KATASTROFALT: Det sveitsiske fjellpasset mellom Scex Rouge og Tsanfleuron har vært islagt for minst 2000 år. Nå ser det slik ut. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB
KATASTROFALT: Det sveitsiske fjellpasset mellom Scex Rouge og Tsanfleuron har vært islagt for minst 2000 år. Nå ser det slik ut. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Scex Rouge og Tsanfleuron smelter i stor hastighet, og det er bare stein som dukker opp mellom isbreene i Sveits.

Den tykke isen som har dekket fjellpasset i århundrer, vil smelte i løpet av noen uker, ifølge et lokalt skianlegg.

Varmebølgene som har truffet Europa i sommer, har vært katastrofale for de alpine isbreene. De har smeltet i en akselerert hastighet som følge av varmen, men også fordi vinteren i fjor har vært tørr.

KORALLER: Hjemmet til utallige, unike arter, blir ekstremt fort påvirket av en varmere verden. En halv grad kan ha alt å si. Det forklarer CICERO-forsker Maria Sand. - Jeg trodde ikke at en halv grad betydde så mye, sier hun. Hør mer om forskjellen på 1,5 og 2 grader global oppvarming i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: https://www.acast.com/dbklimapodden Vis mer

- Fjellpasset vil være fri for is om noen uker, sier skianlegget Glacier 3000 i en uttalelse.

Ifølge målinger fra 2012, var isen omtrent 15 meter tykk, skriver den britiske avisa The Guardian. I slutten av september vil bakken dukke helt opp igjen.

Før kunne skiløperne gli over toppen av den ene breen til den andre. Nå har det dukket opp en steinstripe mellom dem, med den siste gjenværende isbiten som er igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer