Smeltet: - Et tegn

Snøflekken «Sfinxen» i Skottland forsvant gradvis i oktober. Ekspert skylder på klimaendringene.

SFINXEN: Denne snøflekken i Garbh Choire Mor i Skottland smeltet i oktober. Foto: Iain Cameron
SFINXEN: Denne snøflekken i Garbh Choire Mor i Skottland smeltet i oktober. Foto: Iain Cameron Vis mer
Publisert

Storbritannias «lengstlevende» snøflekk, med kallenavnet «Sfinxen» forsvant i oktober.

Sfinxen ligger i Garbh Choire Mor, som er plassert på 1296 meters høyde på fjellet Braeriach - Storbritannias tredje høyeste fjell.

Garbh Choire Mor beskrives som Skottlands mest snørike botn, som er en dal formet av erosjon, på grunn av mengden snø den kan holde gjennom sommermånedene.

Men nå har noe endret seg.

Skjer hyppigere

Bilder som Iain Cameron, ekspert ved Royal Meteorological Society, har publisert på Twitter viser hvordan snøflekken gradvis har smeltet bort i løpet av oktober.

Det er åttende gang at snøflekken på det skotske fjellet forsvinner. Dette skjedde i 1933, 1959, 1996, 2003, 2006, 2017 og 2018. Før 1933 antar man at snøen har vært der siden 1700-tallet.

Cameron besøkte snøflekken i starten av oktober. Da var området «kritisk lite» og bare fire meter stort.

20. oktober kom en ny oppdatering på Twitter. Da var flekken smeltet ned til én meter, med en tykkelse på bare noen centimeter.

«Både jeg og en annen ekspert anslår at den smeltet i dag, antagelig rundt klokka 16», skrev han da.

Han beskriver hendelsen som «et tegn på endring».

- Ironisk

Nye bilder fra 25. oktober viser at det kom ny snø som la seg som et tynt lag over Sfinxen.

Cameron, som har studert skotske snøflekker i 25 år, forklarer til BBC Scotland at snøflekken er den lengstlevende i Storbritannia, men at dette nå er i ferd med å endre seg.

- Dette utfordres nå, med tanke på at den forsvinner oftere, sier han, og forklarer at klimaendringene «ser ut til å være den logiske forklaringen» på endringene.

- Hvor ironisk er det ikke at vår lengstlevende snøflekk smelter for tredje gang på fem år, rett før starten på Cop26. Før 2000 hadde den bare smeltet tre ganger på de siste 150 åra, skriver Cameron på Twitter.

Det var 31. oktober at FNs klimatoppmøte COP26 formelt ble åpnet i Glasgow. Møtet varer i to uker, og nesten 200 land deltar.

KLIMAKRISE: Boris Johnson, Storbritannias statsminister, holdt en meget engasjert tale vedrørende klimakrisen under FNs generalforsamling i New York 22. september. Video: AP Vis mer

- Må beskyttes

Cameron, som også har skrevet boka «The vanishing ice», understreker at forskningen viser at det blir færre snøflekker.

- Det faller mindre snø nå enn på 1980- og 90-tallet, sier han til The Guardian.

Braeriach ligger i fjellkjeden Cairngorms. I en rapport om fjellkjeden er det bemerket en trend for stadig varmere vær siden 1960-tallet, og forskerne antyder at det innen 2080 vil være flere år med veldig lite eller ingen snø i Cairngorms.

Lauren McCallum fra den internasjonale organisasjonen «Protect Our Winters» understreker overfor The Guardian at Cairngorms, og resten av verden, må beskyttes mot ytterligere temperaturstigninger.

- Vi må opprettholde en sunn temperatur for at økosystemene og samfunnet vårt skal overleve, sier hun.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer