Smerte-grensen nådd for unge boligkjøpere

Boligkjøpere under 30 år sliter hardt. Færre enn halvparten eier sin egen bolig. Og nesten halvparten av dem som har kjøpt leilighet, har lån til langt over pipa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en undersøkelse fra bladet Dine Penger. Tallenes tale er klar:

  • Litt under halvparten eier sin egen bolig
  • 53 prosent har boliglån som utgjør 80 prosent eller mer av kjøpsprisen.
  • 19 prosent har lånt hele kjøpesummen
  • 13 prosent har lånt mer enn kjøpesummen

I tillegg har 40 prosent av de unge kjøperne negativ formue. Det vil si at boliglån, studielån og billån til sammen overstiger verdien av det de eier.

Halvparten av boligene kostet mellom 800000 og 1399000 kroner. 35 prosent av disse er bortimot 100 prosent lånefinansiert. Bare 7 prosent har fast rente på lånet.

- Det som overrasket oss, var at såpass mange av de unge som var på markedet hadde bolig fra før. Slik vi tolker det, betyr det at de som ikke allerede har en bolig, ikke har noen sjanse på markedet, sier redaktør Tom Staavi i Dine Penger til Dagbladet.

I markedet konkurrerer de yngste kjøperne med pengesterke kjøpere fra 31 til 45 år. For ikke å snakke om dem over 50 som nå sitter med nedbetalte boliger når de skal ut i markedet igjen.

- De to gruppene skviser de unge ut. Det kan virke som om smertegrensen er nådd for temmelig mange førstegangsetablerere, sier Staavi.

Tungt belånte unge kan risikere ubehagelige overraskelser hvis markedet skulle falle og renta stige. Staavi har ingen hokuspokusråd til førstegangsetablererne i storbyene.

- De må bare vurdere om de skal vente, se hva de er i stand til å låne. Får de ingen bolig for den summen, må de bare leie videre, sier Staavi, som påpeker at det stort sett er i de sentrale bydelene at prisene skviser de yngste ut.