Smerte, sinne og kjærlighet

LONDON (Dagbladet): Hillary Clinton trodde ektemannen hadde kuttet ut alle damebekjentskapene da forholdet til Monica Lewinsky ble avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et åpenhjertig intervju med det amerikanske magasinet Talk, forteller hun om hvorfor hun fortsatt står ved sin manns side.

- Alle har familieproblemer. Det er noe man må leve med. Du kan ikke bare gå hvis du elsker noen. Du må hjelpe vedkommende, sier presidentfruen.

Svakheter

Deler av det åpenhjertige intervjuet gjengis i dagens utgave av The Sunday Times - noen dager før magasinet Talk er på gata i USA. Hillary Clinton innrømmer hun trodde Bill hadde lagt utroskap bak seg inntil skandalen med Monica Lewinsky ble kjent.

- Ja, han har svakheter. Han trenger å bli mer disiplinert, men det er oppsiktsvekkende at han, med sin bakgrunn, har maktet å bli en person som utøver slikt lederskap som han gjør.

Presidentfruen tror at Bill Clintons vanskelige oppvekst må bære store deler av skylda for hans mange sidesprang.

- Han var så ung, bare fire år da han ble skremt av misbruk. Det var en forferdelig konflikt mellom hans mor og bestemor. Det verste en liten gutt kan bli utsatt for, er å stå midt mellom to kjempende kvinner, har en psykolog fortalt meg. I en slik situasjon vil det alltid være et ønske å skulle tilfredsstille begge, sier USAs førstedame i det åpenhjertige intervjuet.

Helt siden Bill Clinton ble guvernør i Arkansas i 1978, har det vært kjent at han var «vill etter damene».

Ikke endret seg

Men, det var først da Lewinsky-affæren eksploderte at Hillary Clinton innså at hennes mann ikke hadde endret oppførsel.

- Du må hele tida være på vakt. Jeg trodde dette var over for ti år siden. Jeg trodde han forsto det, men han jobbet ikke hardt nok for å kutte ut, sier hun.

I forbindelse med Clintons affærer med Gennifer Flowers - skjønnhetsdronningen fra Arkansas - som skal ha vart i tolv år, sier Hillary:

- Vi hadde en tøff periode med år etter år uten innhold.

På spørsmål om ekteskapet vil vare nå når hun kjemper for en plass i Senatet, svarer Hillary:

- Han er ansvarlig for sine egne handlinger enten jeg er her eller 100 mil unna. Du tar konfrontasjonen med personen og så er vedkommende ansvarlig for sine handlinger - enten det gjelder gambling, drikking eller noe annet. Ingen kan gjøre noe for deg.

- Han har jobbet veldig med seg selv det siste året, og er blitt mer klar over sin fortid og hva han har forårsaket gjennom sine handlinger.

Svak ektemann

Hillary Clinton forteller at Lewinsky-episoden kom opp like etter at han hadde mistet sin mor, hun sin far, og de begge en god venn, Vincent Foster, som tok sitt liv.

- Han kunne ikke beskytte meg, så derfor løy han, sier hun enkelt.

Mange trodde Hillary Clinton skulle forlate sin mann da det stormet som verst, men hun hadde en dypere mening med sin lojalitet. Hun sier hun hadde lært av moras erfaringer: Dorothy Rodham - et produkt av en skilsmisse - ble satt på et tog som åtteåring med sin tre år gamle søster for å bli oppdratt av besteforeldrene.

- Jeg tror ikke på å fornekte ting, men tror man må jobbe seg gjennom tingene. Skammer han seg? Ja. Er han lei seg? Ja. Men ødelegger det alt han har gjort som far, ektemann og president? spør Hillary Clinton.

- Det har vært mye smerte, enormt sinne, men jeg har vært sammen med ham i halvparten av livet. Og han er en veldig god mann. Vi har en dyp kontakt med hverandre som overlever uansett hva som skjer.

I løpet de siste 18 månedene har Hillary Clinton gått ned i vekt, forandret hårfasong og begynt å bruke lekre klær. Presidenten har merket seg forskjellen med overraskelse. Ser hun ikke nydelig ut, har han sagt til venner.

- Vi er som andre ektepar. Vi snakker med hverandre over- alt. På kjøkkenet, i solariet og på soverommet. Vi elsker å ligge på soveværelset og se på gamle filmer, innrømmer hun.

<B>BLIR:</B> Hillary Clinton vil ikke bryte ut av ekteskapet med Bill Clinton.