Smertefri med vitaminbombe

Toppidrettsutøverne Geir Moen og Gitte Madsen har testet et nytt dansk kosttilskudd for å knekke betennelser. En blanding av naturlige fettsyrer, vitaminer og mineraler ser ut til å gjøre underverker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har anbefalt noen utøvere å prøve denne danske «dynamitten», sier friidrettsutøvernes lege Ove Talsnes til Dagbladet. Det nye produktet gjør at kroppens eget immunforsvar overtar og bekjemper langvarige og smertefulle betennelser. Nå skal skal 40 til 60 aktive mosjonister i aldersgruppen 20 til 40 år ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI) teste om vitaminer, fiskeolje og mineraler i store doser holder belastningsskader i sjakk. 25 prosent av alle sykmeldinger skyldes betennelser i skuldrer, albuer, knær eller akillessener.

Dansk krutt

Preparatet som skal testes heter Bio-Sport og består av fettsyrer og antioksidanter. Fettsyren gammalinolensyre (GLA) er grunnfjellet i kuren. I tillegg er Omega-3, selen, sink og vitaminene A, B6, C og E en del av miksen.

Halvparten av alle idrettsskader skyldes betennelser i sener og ledd.

Fysioterapeut Søren Mavrogenis, som er sjef for Danmarks OL-tropp, har behandlet 300 danske toppidrettsutøvere med Bio-Sport. 85 prosent ble bedre, eller kvitt sine plager.

- Jeg var skeptisk, men ble positivt overrasket. Sammen med fysioterapi gjorde dette underverker, sier Mavrogenis. Han er nå i ferd med å evaluere et forsøk som har pågått i Tromsø. Planen er å publisere resultatene i Medical Journal of Sports' Medicin i løpet av høsten.

Geir Moen, som slet med en betennelse i ankelen i vår, forsøkte en fire ukers kur.

Trente mindre

- Jeg er litt usikker på effekten, men vet det har hjulpet flere utøvere, sier han. Nå kan jeg ta det med ro, og er i gang med en ny kur, sier Geir Moen.

Håndballspilleren Gitte Madsen har også testet Bio-Sport. Under kuren reduserte hun treningsmengden. - Jeg løp mindre og syklet mer. Og ble bedre. Men om det var kosttilskuddet eller lavere treningsdoser som gjorde utslaget, vet jeg ikke. Kanskje er det en sammenheng mellom de to faktorene, sier hun.

Vekslende hell

- Ennå er det for tidlig å trekke konklusjoner. Som et supplement til annen behandling er imidlertid Bio-Sport interessant, sier friidrettsutøvernes lege, Ove Talsnes.

- Bivirkningsfritt og helt ufarlig, sier han. Men aktiviteten som utløste problemet må justeres. Betennelsesstedet trenger hvile, sier Talsnes.

Verdt et forsøk

- En av mine pasienter tok det danske kosttilskuddet på eget initiativ. Etter å ha vært sykmeldt i ni måneder, er hun nå tilbake i full jobb, sier overlege Per Staff ved avdeling for fysikalsk medisin på Ullevål sykehus.

- Konklusjoner kan ikke trekkes ut fra ett enkeltstående tilfelle. Likevel mener jeg det kan være forsøket verdt hvis annen behandling ikke hjelper, sier Staff.