Smertefrie hverdager med hypnose

På Aker sykehus i Oslo og ved Haukeland sykehus i Bergen behandles kroniske smertepasienter med hypnose. Resultatene er gode. Og i USA er hypnose en anerkjent behandlingsmetode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Psykolog Gunnar Rosén arbeider ved Smerteklinikken på Aker sykehus i Oslo, og har lang erfaring med hypnose som smertestillende middel. Pasienter med fantomsmerter hypnotiseres med god effekt. Dette er pasienter som har amputert en arm eller et bein og som har intense smerter i den kroppsdelen som er borte.

Ferieparadis

Dagbladets utsendte ble hypnotisert inn i et ferieparadis fylt av sol og varme, og opplevde at pusten fløt fritt og at smertene slapp taket.

Rosén forklarer:

- Når kroppen reagerer med smerte, er det noe som er galt, selv om skaden ikke kan lokaliseres. Under hypnose slapper kroppen av, og kontakten med smerten kobles ut. Vi henter fram sterke og gode opplevelser og lager forestillinger om at smertene er borte. Det funker for noen, men ikke for alle. Men du må lære deg å være opptatt av andre ting enn smerte. For smerte krever mye plass.

Stort behov

- Hypnose øker utskillelsen av kroppens eget morfin (endorfiner) og får fart på blodgjennomstrømningen. Endorfiner påvirkes av latter og av fysisk aktivitet. Le mer! oppfordrer Rosén.

Psykolog Borrik Schjødt ved Smerteklinikken ved Haukeland sykehus i Bergen har også stor tro på hypnose. Han benytter metoden til å lindre smerter hos alvorlig syke og døende kreftpasienter.

- Målet er å lindre smerter og å fjerne ubehag, sier Schjødt. Han hypnotiserer mellom 30 og 40 pasienter i året.

- Men behovet er langt større, sier han.

Fordi sykehusene har få psykologer som arbeider med somatisk syke pasienter, er det viktig å lære bort hypnoseliknede teknikker til pleiepersonell og pasienter.

- Samme smertelindring kan oppnås med en god prat hvor pasientene henter fram gode opplevelser. Etter hvert kan pasientene lage seg egne bilder som lindrer, sier Schjødt som har laget både brosjyrer og CD til allment bruk.