- Smertefullt og grusomt

Sogneprest Frank Oterholt har aldri tidligere opplevd at en hel familie i sognet er blitt revet vekk. Han forstår sorgen og smerten som river i lokalsamfunnet.

PÅ SKOLEN: Sogneprest i Rolvsøy Frank Oterholt. Her foran døren til Haugåsen ungdomsskole. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
PÅ SKOLEN: Sogneprest i Rolvsøy Frank Oterholt. Her foran døren til Haugåsen ungdomsskole. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| FREDRIKSTAD (Dagbladet): - Men sorg må bare bearbeides. Det vil ta tid og det er smertefullt og grusomt, som i dette tilfellet, forteller Oterholt.

Tirsdag skal han være til stede på Haugåsen ungdomsskole, der en av de døde var elev.

Skolen setter av en halv dag, der elever kan få informasjon, stille spørsmål, eller hjelp med sorgreaksjoner.

Ved Glemmen videregående skole, der den andre tenåringen gikk, vil det trolig også bli iverksatt for å hjelpe de elevene som måtte trenge det.

De omkomne er en mann (51), en kvinne (44), deres sønn (16) og datteren (13).

Ikke upåvirket Han kjente ikke familien på fire som omkom i campingbussen på Ekeberg i Oslo. Men selv ikke den erfarne presten makter å stå upåvirket av den tragedien som har rammet lokalsamfunnet Nylende på Rolvsøy utenfor Fredrikstad.

- Sorg er noe vi ikke kan ta fra menneskene. Det er bare der. Derfor hender det at jeg skulle ønske jeg var lege eller snekker. Der jeg bare kan reparere det som er galt, og så gå min vei, sier han.

Lys Dette er en slik situasjon, der presten opplever at det er vanskelig å strekke til. Likevel legger han inn et snev av lys i horisonten.

- Hvordan kan folk som står de avdøde nær komme seg over en slik forferdelig tragedie?

- I de aller fleste tilfeller er vårt sinn slik at det skjer en helbredelesprosess hvis en bare lar sorgen få lov å slippe til. Men det er grusomt når det står på, forklarer Frank Oterolt.

Kriseteam Sogneprest Oterholt inngår i kriseteamet som Fredrikstad kommune har satt i virksomhet i anledning den tragiske ulykken.

Ordfører Eva Kristin Andersen har ikke ord for det som har skjedd fire av kommunens innbyggere.

- Dette er fryktelig tragisk, sier hun.

Telefoner Arbeidsdagen ble aldri normal. Ordføreren forteller at hun har hatt en strøm av telefoner.

Alt fra folk som ønsket hjelp med sorgreaksjoner og informasjon til medier av alle slag. Sjøl velger hun å holde seg i bakgrunnen.

- Jeg vil ikke trenge meg på. Ønsker folk å ha kontakt og at jeg skal være til stede, stiller jeg.

Kjernekar Den avdøde mannen arbeidet ved maskinentreprenørbedriften Eivind Engseth AS.

Da det ble kjent at en av deres arbeidstakere hadde omkommet sammen med resten av familien, ble det arrangert møte på bedriften.

Ingen arbeidstakere eller daglig leder, Inge Engseth, ønsker å stå fram. Men etter de forteller til Dagbladet, har bedriften mistet en usedvanlig kunnskapsrik og pålitelig arbeidstaker.

Mannens arbeidsplass ligger kun kort vei fra eiendommen der familien bodde. Hele familien var godt likt i lokalmiljøet.