BISETTES: Maren Ueland ble bisatt i Time kirke 21. januar. Trine Nome holdt en sterk tale til studievenninnen sin. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Sterke følelser for Marokkos ambassadør i Maren Uelands begravelse

«Smertefullt» sier Marokkos ambassadør om Marens bisettelse

- Det marokkanske folk er veldig takknemlige for å få delta i sorgen, sier Lamia Radi.

Blant de mange som deltok i Maren Uelands begravelse i Time kirke på Jæren, hadde Marokkos ambassadør Lamia Radi en spesiell grunn til å føle på sorgen.

Det var i Radis hjemland den 28 år gamle jenta mistet livet i en terroraksjon.

- Det er masse følelser, selvsagt, men jeg er også veldig takknemlig, sier ambassadøren til Dagbladet etter bisettelsen.

Takknemlig fordi hun fikk være til stede for å uttrykke sin og Marokkos sorg.

- Smertefull seremoni

- Jeg og det marokkanske folk er veldig takknemlige, fordi både den norske befolkningen og Maren og hennes familie, aksepterte oss i denne veldig smertefulle seremonien. Dere ønsket oss velkommen, dere åpnet deres armer og dere lot oss delta i sorgen, sier Lamia Radi.

SPONTANT: - Spontant begynte det marokkanske sivilsamfunn overalt å skrive ord til familien, som et ønske om å gi sine kondolanser, forteller Marokkos ambassadør Lamia Radi. Foto: Pål Christensen/NTB Scanpix
SPONTANT: - Spontant begynte det marokkanske sivilsamfunn overalt å skrive ord til familien, som et ønske om å gi sine kondolanser, forteller Marokkos ambassadør Lamia Radi. Foto: Pål Christensen/NTB Scanpix Vis mer

Under begravelsesseremonien inne i kirka sa hun at ord ikke kan omgjøre det tragiske som skjedde, og beklaget på vegne av det marokkanske folk.

Likevel tror både hun og Marokkos folk at ord kan være til hjelp. I kirka leste hun opp fra brev som folk i Marokko har skrevet.

- Spontant begynte det marokkanske sivilsamfunn overalt å skrive ord til familien, som et ønske om å gi sine kondolanser, sier hun til Dagbladet utenfor kirka.

- Vil lage bok til familien

Hun forteller at noen ideelle organisasjoner i Marokko nå er i gang med å samle inn slike brev fra hele landet.

- Når de er ferdige, skal de lage en bok av det, med kondolanser, som jeg vil overbringe til familien, sier Radi.

Hun forteller at folk i hjemlandet har reagert med både sjokk og redsel.

- Etter sjokket skammet folket vårt seg også, og de ba om unnskyldning for at det kunne skje i Marokko og for at de som gjorde det var marokkanere. Nå er det marokkanske folk veldig sinte på dem som sprer dette radikale budskapet og hjernevasker folk til å drepe hverandre, sier ambassadøren til Dagbladet.

Høie: - Ta verden i bruk

Regjeringens representant, helseminister Bent Høie, sier til Dagbladet at det var viktig for regjeringen å være til stede.

- GJØR SOM MAREN: - Vi må gjøre slik som Maren gjorde, ta naturen, landet vårt, verden i bruk, og ikke la den frykten som dette kan skape holde oss tilbake, sier helseminister Bent Høie. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
- GJØR SOM MAREN: - Vi må gjøre slik som Maren gjorde, ta naturen, landet vårt, verden i bruk, og ikke la den frykten som dette kan skape holde oss tilbake, sier helseminister Bent Høie. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er noe som selvfølgelig først og fremst har rammet familien og de nærmeste, men det er også noe som berører oss alle sammen. Mitt budskap var at vi må gjøre slik som Maren gjorde, ta naturen, landet vårt, verden i bruk, og ikke la den frykten som dette kan skape holde oss tilbake.

Sokneprest Stein Ødegård innrømmer at han hadde gruet seg litt til bisettelsen, fordi omstendighetene var så spesielle.

- Men det er også veldig viktig å gjøre noe som vi tror kan lindre bitte litt av en families smerte, og så er det viktig å hedre minnet om Maren, sier han til Dagbladet.

- Varmt, varmt håndslag

Soknepresten synes at mye fint sagt ble sagt under bisettelsen.

- At det kom både fra regjeringen og den marokkanske ambassaden, betydde veldig mye, sier Ødegård.

- Jeg tror familien opplevde det som et varmt, varmt håndslag, og det er det aller viktigste, sier sokneprest Stein Ødegård.