Coronaviruset:

- Smertegrensa er nådd

I Troms og Finnmark har verken smittetallene eller innleggelsestallene noen gang vært så høye som nå. I morgen møtes statsforvalteren, kommunene og helseforetakene i fylket til et nytt hastemøte.

TROMSØ: Tromsø er en av byene der det er mye smitte nå. Universitetssykehuset i Nord-Norge melder om 24 innlagte covidpasienter. Foto: Piotr Bednarczyk / Shutterstock / NTB
TROMSØ: Tromsø er en av byene der det er mye smitte nå. Universitetssykehuset i Nord-Norge melder om 24 innlagte covidpasienter. Foto: Piotr Bednarczyk / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

I Troms og Finnmark er det nå over 400 coronasmittede per 100 000 innbygger de siste 14 dagene.

- Vi er mørkerødt på kartet, sier fungerende fylkeslege hos Statsforvalteren, Bjørn Øygard, til Dagbladet.

- Det er veldig høy smitte i Troms og Finnmark fylke nå, høyere enn alle andre fylker, høyest noen gang under pandemien - og den er stigende, legger han til.

Rekordhøyt

Bare fire til fem av fylkets 39 kommuner har ikke registrert noen smitte de siste to ukene, opplyser han. Aller verst er det i Nordkapp, Tromsø og i Alta.

På Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) døde tre coronapasienter i løpet av helgen. Sykehuset opplyser på sine nettsider at de har 24 coronapasienter innlagt. Det meste de har hatt tidligere er 25.

- I hele Helse-Nord er det 42 coronapasienter innlagt nå. Det er et veldig høyt tall. Det har aldri vært så høyt, sier fungerende fylkeslege Øygard.

På grunn av fortsatt stigende smittetall i kommunene er han redd dette tallet vil fortsette å stige de kommende ukene, fordi innleggelsene gjerne ikke kommer før en til to uker etter at personen ble smittet.

- Vi må nok ruste oss for at det kanskje blir enda verre på sykehusene våre, sier han.

FUNGERENDE FYLKESLEGE: Fungerende fylkeslege hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Bjørn Øygard. Foto: Privat
FUNGERENDE FYLKESLEGE: Fungerende fylkeslege hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark, Bjørn Øygard. Foto: Privat Vis mer

Hastemøte

Sist fredag ble alle kommunene i fylket innkalt til et møte der mulige regionale tiltak ble diskutert.

Statsforvalteren har nå hasteinnkalt kommunene og helseforetakene i Troms og Finnmark til et nytt møte klokka 15.00 i morgen, tirsdag, for å diskutere felles tiltak for å få kontroll på smitteutviklingen i fylket.

Øygard forteller at de der vil diskutere med kommunene hvilke tiltak som er best egnet for å iverksettes på en koordinert måte i hele fylket.

- Vi må bryte den stigende smittekurven nå, og derfor er det viktig at vi raskest mulig kommer i gang med gode tiltak, sier han.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

Han ønsker ikke å gå inn på de konkrete tiltakene, fordi dette må diskuteres med kommunene i morgen, men bekrefter at det foreløpig ikke vil dreie seg om en full nedstenging av et samlet fylke.

- Nei, vi stenger ikke ned. Det ligger i bunn at det fortsatt skal være et mest mulig åpent samfunn, og at tiltakene skal være frivillige, sier han.

Videre understreker han at det er viktig at de som ikke har grunnvaksinert seg med to doser, nå gjør det - og at de som får et tilbud om en tredje dose får denne satt fortest mulig.

- I tillegg må alle holde seg hjemme om de har symptomer, både vaksinerte og uvaksinerte, og det må være en lav terske for testing, sier fylkeslegen.

FORSIKTIG: Statsminister Jonas Gahr Støre oppfordrer folk til å være forsiktige og vise hensyn til smittesituasjonen under julesesongen. VIDEO: Edward Stenlund/Dagbladet Vis mer

Omdirigerer pasienter

Øygard sier at de håper å få innført nye tiltak allerede rett etter hastemøtet i morgen.

- Om vi får gjennomført tiltak fra i morgen, kan vi basert på erfaringer kanskje håpe på at smittekurven begynner å flate ut om en til to uker, sier han.

Både kommunene og helseforetakene i fylket melder nå om et ekstremt press, forteller han videre.

- Noen kommuner har lite smitte, mens andre har mye, og er veldig bekymret. De ser et stort press på sine tjenester i sykehjem, hjemmesykepleie og legetjenestene. Spesialisthelsetjenesten melder om at de ikke klarer å tilby alle de tjenestene de skal. Enkelte operasjoner blir utsatt, sier Øygard.

- Det er krevende å stå i dette. Helseforetaket melder også om at de er i en situasjon der de må flytte på helsepersonell fra sykehus som er mindre presset enn andre, og at de også omdirigerer pasienter. Totaliteten er at de står i en veldig travel situasjon, fortsetter han.

Smertegrense

Ifølge fylkeslegen fører påkjenningene i helsetjenestene både i kommunene og i helseforetakene til at pasientstrømmene mellom kommunene og sykehusene stopper opp.

- Sykehusene får ikke skrevet ut sine ferdigbehandlede pasienter til kommunene, og pasienter med tilstander som krever planlagte sykehusinnleggelser får lenger ventetid ute i kommunene - og krever da ekstra ressurser i kommunene i ventetiden.

- Hvor går smertegrensa?

- Smertegrensa er nådd, svarer Øygard.

- Men det er ikke snakk om «italienske tilstander», som vi så tidlig i pandemien. Sykehusene sier at de ikke kan holde dette gående i lengden. Man må få brutt dette nå, legger han til.

Ifølge fylkeslegen er det to grupper innlagte coronapasienter; uvaksinerte voksne i 40- og 50-årsalderen, og vaksinerte, multisyke i høy alder.

Motkraft

Han legger ikke skjul på at også han selv ser på situasjonen med bekymring.

- Jeg jobber hos Statsforvalteren, og er bekymret på vegne av tjenestene for helseforetakene og kommunene, sier han.

Tiltakstrøtthet blant befolkningen gjør også situasjonen krevende, fortsetter han.

- Tiltakstrøttheten jobber mot oss. Vi er alle slitne og trøtte av coviden, og hadde håpet at det verste var over. Tiltakstrøttheten er klart en motkraft her som vi må overvinne med godt samarbeid med tjenestene, og med god og tillitsskapende informasjon til befolkningen.

- Så det er mulig å snu dette?

- Ja, og hvordan skal vi gjøre dette, skal vi diskutere i morgen. Det blir viktig at vi opptrer samordnet, at alle bidrar og at vi gjør dette sammen, for ellers blir ikke tiltakene så kraftfulle som det er behov for. Vi må samarbeide og lære av hverandre, og sammen trekke lasset, sier Øygard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer