Smerten og sorgen sprer seg som grusomme fragmenter

Andreas Wiese kommenterer.

UKE 2: I dag har vitnene inntatt rettssal 250 i Oslo tingrett for å vitne mot terroristen Anders Behring Breivik. Foto: NTB SCANPIX
UKE 2: I dag har vitnene inntatt rettssal 250 i Oslo tingrett for å vitne mot terroristen Anders Behring Breivik. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den 22. juli kjørte en stor, hvit varebil opp foran høyblokka i regjeringskvartalet. Bilen ble kjørt av en mann med sterk trang til å drepe. Han tente lunta og løp. Få minutter seinere gikk bomben av.

I dag står forsker Svein Olav Christensen fra Forsvarsbygg som ekspertvitne for å fortelle hvilken effekt bilbomben hadde. Saklig blir vi forklart hvor stor bomben var og hvordan den virker.

Dette er en bombe: En 900 kilo tong hovedladning basert på kunstgjødsel er pakket rundt en startlanding på femti kilo. Når bomben eksploderer går den faste massen i bomben over til å bli gass.

Gassen kan ha et trykk på 50 til 300 tusen ganger normalt atmosfæretrykk. Temperaturen kan være flere tusen grader. Det oppstod en ildkule med en diameter på 21 meter. Gassskyen utvidet seg uhyre raskt. Det skapte en voldsom trykkbølge.

Trykkbølgen alene er dødelig på 25 meter. Innenfor en radius på 40 meter blir mennesker alvorlig skadet. Bilen bomben er plassert i fragmenteres. Fragmentene beveger seg utover fra kjernen med en hastighet på opptil en kilometer i sekundet. Et fragment på to kilo ble seinere funnet over en kvart kilometer fra sprengstedet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer