Smertene over

Hvalen som strandet i fjæra i Lofoten i helga slipper mer smerte. I dag tidlig ble den avlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En diger spremasettval på mellom 15 og 20 tonn kjempet for livet i fjæra i Rolvsfjord i Lofoten hele helga. Les hele saken

Måtte avlives

Hvalen gikk til grunn natt til lørdag. Dyret hadde tydelige smerter og var ikke i stand til å komme seg ut i trygt farvann igjen. Dermed måtte den avlives.

- Hvalen ble skutt i halv åtte tida i dag tidlig. Den døde ikke momentant, men etter omkring 10 minutter, sier distrikstveterinær Edvard Benjaminsen til Dagbladet.no.

Det måtte flere skudd til for å avlive dyret, som ikke gjorde noen tegn til motstand. Avlivningen skjedde fra båt som ble manøvrert tett inntil det strandede dyret.

- Den var for medtatt til å gjøre motstand. Og den lå i tillegg på så grunt vann at den ikke kunne bevege seg noe særlig, sier Benjaminsen.

Å trekke dyret ut på dypet igjen var uaktuelt. Dyret var sannsynligvis kommet opp på land for å dø.

- Når slike ting skjer, er det noen som mener at man må gjøre noe for å få dyret ut på dypt vann igjen, at man må trekke det ut, men dette kan skade dyret mer, og vi vet av erfaring at dyr som trekkes av grunn, ofte svømmer rett opp på land igjen, sier førsteamanuensis og veterinær Egil Ole Øen til Dagbladet.

Slepes til sin siste hvile

Nå skal kommunen ta seg av den digre skrotten.

- Den blir antakeligvis forsøkt slept ut på dypt vann og senket ned. Kanskje må vi henge på den noen lodd for å få den til å synke.

Benjaminsen forteller om stort engasjement blant folk. Mange har vært innom for å kikke på hvalen, og noen har plukket blomster til den.

Nå er det aktuelt å ta prøver av hvalen, blant annet for å finne ut hvor gammel den er.

- Men det er helt utenkelig at hvalen kunne kvikne til igjen, avslutter distriktsveterinær Edvard Benjaminsen, som selv var med på avlivningen i dag.

SMERTENE OVER:</B> Den digre spermasetthvalen hadde ingen mulighet til å komme seg på dypt vann igjen, og var sannsynligvis kommet opp i fjæra for å dø.