- Smertestillende medisiner har gitt heroinepidemi i USA

435 000 brukte heroin i løpet av én måned.

ØKENDE MISBRUK:  Heroinmisbruket i USA beskrives nå av flere som en epidemi. Mistbruket starter med lovlige medikameter for fire av fem nye brukere. Foto: BORIS ROESSLER/dpa
ØKENDE MISBRUK: Heroinmisbruket i USA beskrives nå av flere som en epidemi. Mistbruket starter med lovlige medikameter for fire av fem nye brukere. Foto: BORIS ROESSLER/dpa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USA snakker om en heroinepidemi, og ifølge en Bloomberg-artikkel er det reseptbelagte medisiner som har sparket epidemien i gang.

Hele fire av fem nye heroinbrukere rapporterer at de tidligere har misbrukt reseptbelagte smertestillende.

Misbruket har spredd seg fra fattige småbyer til velstående middelklassestrøk. Samtidig har synet på misbruket endret seg fra et juridisk til et helsemessig perspektiv.

Misbrukerne ses ikke lenger på som kriminelle, men som mennesker som trenger behandling og hjelp.

- Vi har altfor lenge sett på narkotikamisbruk gjennom justisvesenets linse, sa president Barack Obama i mars under en nasjonal konferanse om narkotikamisbruk i Atlanta.

435 000 brukere Rundt 435 000 amerikanere rapporterte at de har brukt heroin de siste 30 dagene, ifølge den siste nasjonale undersøkelsen fra 2014.
I 2007 var antallet 161 000, skriver Bloomberg.

Antallet overdoser som har endt med dødsfall har steget siden starten av 2000-tallet. I antall er det snart like mange overdosedødsfall som omkomne i bilulykker.

Samtidig har smertestillende opiater blitt tilgjengelig over hele landet.

I dag er det de lovlige smertestillende medikamentene som fører til klart flest overdoser, og øker dødelighetsraten hos den hvite, middelaldrende befolkningen.

Seks døde Tidligere denne måneden døde seks personer i California etter overdoser.

De omkomne trodde de tok smertestillende, men fikk i stedet i seg et legemiddel som er 50 ganger kraftigere enn heroin. Det kraftige legemiddelet fentanyl var kamuflert som langt mer harmløse smertestillende tabletter av typen Norco.

I New Hampshire viser obduksjonsrapporter at 158 overdosedødsfall i fjor kan knyttes til fentanyl. Til sammenlikning var heroin skyld i 32.

- Først var det snakk om en opiumepidemi, så en heroinepidemi. Nå er det fentanyl som gjelder, sier statsadvokat Maura Healy.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer