Smertestillende

EU møter frykten for globalisering og misnøyen med EU med et fond for omskolering og omstilling av ofrene. En svakt smertestillende pille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRUSSEL (Dagbladet): Presidenten i EU-kommisjonen, José Manuel Barroso, forsøkte onsdag å vise sosial handlekraft ved å foreslå et fond på en halv milliard euro som skal hjelpe de som mister jobben som følge av en globalisert økonomi. Det kommer som et svar på kritikk mot EU for ikke å gjøre noe for arbeiderne når hele industrier omlegges og tusenvis av arbeidsplasser legges ned.

TRADISJONSRIKE selskaper kjøpes opp, slås sammen og legges ned. Arbeidsplasser flyttes til lavkostland. Ukentlig meldes det om oppsigelser i titusentall. Dette pågår for fullt i EU og vil bare øke i omfang. Misnøyen og frykten øker i samme takt blant velgerne og vender seg mot EU. Dette, blant annet, lå under velgernes nei til EUs grunnlov i Frankrike og Nederland.

Tanken om et globaliseringsfond ble først avvist, men fikk så klarsignal under toppmøtet i desember, som et ledd i forliket om langtidsbudsjettet for 2007 til 2013. Fondet får ingen nye penger i budsjettet, men skal hente pengene fra budsjettposter som ikke brukes opp.

FONDET SKAL IKKE brukes til å redde selskaper som går under eller når en fabrikk flyttes fra et høykostland til et lavkostland innen EU. Fondet gjelder ikke forutsette endringer, som når EU kutter ned støtten til franske bønder med sukkerroer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer