Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smetter unna

Jakten på Saddam blir stadig mer intens. Amerikanske soldater skal flere ganger ha vært mindre enn 24 timer fra å fange den tidligere diktatoren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går gjennomsøkte amerikanske soldater flere angivelige skjulesteder i Bagdad og den nordlige delen av Tikrit, Saddams hjemsted. Amerikanske kilder sier ifølge nyhetstjenesten AP at «nettet er i ferd med å snøre seg» rundt den avsatte diktatoren, og at han nå er for opptatt med å «redde sitt eget skinn» til å bygge opp noen form for motstand mot de amerikanske invasjonsstyrkene.

Tre gårder ble stormet i Tikrit etter tips om at Saddams nye sikkerhetssjef, som ingen foreløpig vet navnet på, befant seg på én av gårdene. Området ble omringet av flere hundre soldater mens Apachehelikoptre kontrollerte luftrommet, men ingen skudd ble avfyrt.

- Vi var 24 timer fra å ta ham, sier leder av operasjonen, løytnant Steve Russell.

- Tre amerikanske soldater drept

Samtidig med at jakten på Saddam fortsetter skal tre amerikanske soldater ifølge øyenvitner enten ha blitt drept eller skadet da en konvoi ble angrepet sentralt i Bagdad. Episoden er ikke bekreftet, og vitner har ulike versjoner av hendelsen.

- Jeg så minst to skadde soldater. Deretter så jeg en tredje soldat som ble kastet ut av en bil, sier Alim Naati, som var vitne til hendelsen. Shihab Ahmed, som eier en blomsterbutikk i nærheten av stedet hvor angrepet fant sted, ble derimot fortalt at soldatene ble drept.

Vitnene sier de tre soldatene ble kastet ned fra toppen av en Humvee da en bombe ble detonert mens kolonnen passerte Palestine Street i Bagdad.

Flere raid

Amerikanske styrker skal minst to ganger den siste uken ha gjennomsøkt hus hvor de tror de har mistet Saddam med mindre enn 24 timer, én gang i Mosul i Nord-Irak og altså én gang i et våningshus søndag kveld.

Vitner kan dessuten fortelle at huset til en av Iraks mest innflytelsesrike stammeledere, prins Rabiah Muhammed al-Habib, ble undersøkt av amerikanske militære. Heller ikke denne meldingen blir bekreftet, men soldatene skal ha skutt seg vei inn i huset, uten at al-Habib selv var tilstede.

Prinsen selv tror amerikanerne var på leit etter Saddam.

- Jeg så at huset var gjennomsøkt på en veldig hardhendt måte. Det ser ut til at amerikanerne kom til huset i den tro at Saddam befant seg der, sier al-Habib.

Soldatene skal ha skutt mot flere biler og personer som nærmet seg huset under søket, og et sykehus kunne melde at minst fem irakere ble drept.

- Vi skal sparke ned dørene deres

Søndagens søk i Tikrit ble utløst av at en gruppe på minst ti av Saddams tidligere livvakter ble tatt til fange forrige torsdag. Livvaktene, som også ble tatt i Tikrit, fortalte soldatene at Saddams anonyme sikkerhetssjef var i området, og at Saddam også kan ha vært sammen med ham.

Oberst James C. Hickey retter en advarende pekefinger mot Saddam og hans menn.

- De slipper opp for steder å gjemme seg, og det blir vanskeligere for dem å bevege seg fordi vi er overalt. En av disse dagene kommer vi til å banke på døra deres, eller sparke inn døra deres, og de kommer til å vite hvem det er, sier Hickey.

LAGT I JERN: To amerikanske soldater kjemper for å sette håndjern på en eldre mann. Mannen ble arrestert under gjennomsøkingen av et hus i Tikrit, der Saddams nye sikkerhetssjef, og muligens også diktatoren selv, kan ha befunnet seg.
FANT MER VÅPEN: Major Bryan Luke står ved siden av et hull fullt av våpen som ble oppdaget ved et forlatt hjem i Tikrit.
WANTED: Saddam trenger sannsynligvis ikke noen nærmere presentasjon, men dusøren på 25 millioner dollar kan kanskje lokke fram noen angivere blant irakerne.