HARDT OG BRUTALT: Kontingentsjef Gjermund Eide måtte avbryte ferien da fire norske soldater ble drept i Afghanistan. I dag kommenterte han erfaringsrapporten. Foto: Jonas S. Rasch
HARDT OG BRUTALT: Kontingentsjef Gjermund Eide måtte avbryte ferien da fire norske soldater ble drept i Afghanistan. I dag kommenterte han erfaringsrapporten. Foto: Jonas S. RaschVis mer

- Smilene er tilbake her i Afghanistan

Men det var hardt og brutalt da fire norske ble drept, forteller Afghanistan-sjef Gjermund Eide.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| REITAN (Dagbladet):
- Hendelsen der fire av våre soldater preger oss ennå. Vi er en liten gruppe, og det var hardt og brutalt da det skjedde. Vi tenker på dem og deres pårørende hver eneste dag, og flagger på halv stang de dagene det har vært begravelser og lignende i Norge, sier oberst Gjermund Eide.  

Han er Norges kontingentsjef i Afghanistan, og er fornøyd med rapporten.  

• Les også: Forsvaret vil ikke styrke pansring av kjøretøy

- Jeg er glad for at rapporten kommer raskt, og mener det er en god og dekkende rapport. De konkluderer med at de vurderingene som har blitt gjort før og etter hendelen har vært gode, sier Eide på telefon fra Mazir-e-Sharif.  

- Jeg føler ikke det er reist kritikk mot våre soldaters håndtering av saken. Når det gikk så ille, har de gjort det som sto i deres makt for å unngå det. AT C-IED-ekspertisen økes er positivt, sier han. Konklusjonen peker i rett retning.

Han forteller at man etter at bårene ble sendt hjem, har satt i gang med de normale operasjoner.   

- Soldatene imponerer meg. De gjør jobben de er satt til å gjøre, og smilet er nå tilbake, sier Eide.  

- Siden hendelsen har vi vært i kamper fire ganger, senest i helga. Heldigvis har ingen nordmenn blitt skadd eller drept. Heller ikke materiell har blitt skadd.  

DREPT: (f.v) Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian.
Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX
DREPT: (f.v) Andreas Eldjarn, Trond Andre Bolle, Simen Tokle og Christian Lian. Foto: PRT Meymaneh / SCANPIX Vis mer