HINDRET SYRIA-RESOLUSJON: Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sørget sammen med Kina for å legge ned veto mot forslaget om en resolusjon mot grusomheter begått i Syria. Her hilser han på Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari (t.h). Foto: EPA/Justin Lane/NTB Scanpix
HINDRET SYRIA-RESOLUSJON: Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin sørget sammen med Kina for å legge ned veto mot forslaget om en resolusjon mot grusomheter begått i Syria. Her hilser han på Syrias FN-ambassadør Bashar Ja'afari (t.h). Foto: EPA/Justin Lane/NTB ScanpixVis mer

Smilte før han hindret Syria-etterforskning: «Jeg kommer til å være kjedsommelig forutsigbar»

Russisk FN-ambassadør kalte forslaget om resolusjon mot grusomheter begått i Syria et PR-stunt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den blodige konflikten i Syria hadde vart i 1162 dager da FNs sikkerhetsråd i går samlet seg i forbindelse med et forslag om en resolusjon mot grusomheter begått i Syria.

Smilte og la ned veto Resoulsjonen ville gjort det mulig å la Den internasjonale straffedomstolen (ICC) forfølge overgrep og de ansvarlige for overgrepene i Syria.

Flere vil nok hevde det var sløsing med tid siden Russland hadde varslet at de kom til å legge ned veto mot resolusjonen.

Det mente tydeligvis også den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin, som gikk inn på møtet med et smil om munnen:

- Jeg kommer til å være kjedsommelig forutsigbar, sa han.

- En veto mot rettferdighet Før Sikkerhetsrådet ble samlet for å stemme over forslaget var retorikken sterk.

- En veto vil dekke over alle forbrytelser. Det vil være å legge ned en veto mot rettferdighet, sa Frankrikes FN-ambassadør Gerard Araud.

FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson ba medlemslandene komme til enighet, og sa at Sikkerhetsrådets kredibilitet står på spill.

Det er nemlig fjerde gang Russland og Kina har blokkert forslag til resolusjoner knyttet til den tre år gamle borgerkrigen i Syria.

- Et PR-stunt Tsjurkin har tidligere kalt forslaget fremmet av vestlige land, blant dem Norge, et PR-stunt og lot spesielt Frankrike gjennomgå.

- Er det bare for å nok en gang prøve å skape et påskudd for væpnet intervensjon i den syriske konflikten? spurte han.

USAs FN-ambassadør Samathe Power hadde talen klar da Russland la ned det forventede vetoet:

- Dessverre vil ikke det syriske folk se rettferdighet på grunn av Russlands avgjørelse om å støtte det syriske regimet uansett hva de gjør. De vil se forbrytelser, men de vil ikke se at noen straffes.