- Smilte og gråt da folkemengden applauderte

- Hun gjør spektakulære framskritt, sier legene til skuddskadde Giffords.

GOD STEMNING: Her er Gabrielle Giffords (i sykesenga, skjult på bildet) i flyet på vei til sykehuset i Texas. Foto: Giffords' kontor / SCANPIX
GOD STEMNING: Her er Gabrielle Giffords (i sykesenga, skjult på bildet) i flyet på vei til sykehuset i Texas. Foto: Giffords' kontor / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gabrielle Giffords, kongressrepresentanten som utrolig nok overlevde et skudd gjennom hodet under attentatet i Tucson for to uker siden, ble i går fraktet fra hjemstaten til et sykehus i Houston for videre behandling og rehabilitering.

- Responderte på applaus Mange hadde møtt opp da en ambulanse med tung politieskorte kjørte Giffords til flyplassen i Tucson, og i dag forteller legene at kongresskvinnen la merke til hyllesten.

- Hun responderte bra på det. Hun smilte og fikk til og med litt tårer i øynene. Det var veldig følelsesladd og veldig spesielt, sier Randall Friese, en av legene ved University medical Center som satt ved siden av Giffords, til Arizona Star.

Langs ruta til bilkortesjen sto folk med "bli bra igjen, Gabby"-plakater og foreldre med barn på skuldrene mens mange vinket, applauderte og jublet da ambulansenpasserte.

For å beskytte hjernen under transporten hadde Giffords en hjelm på seg, som etter forespørsel fra austronautektemannen Mark var påført Arizonas delstatsflagg.

VISTE STØTTE: Mange møtte opp for å applaudere Giffords fram til flyplassen og ønske henne god bedring.
VISTE STØTTE: Mange møtte opp for å applaudere Giffords fram til flyplassen og ønske henne god bedring. Vis mer

Tracy Culbert, en av sykepleierne som fulgte den spesielle pasienten, beskriver Giffords slik:

- Personligheten hennes viser seg gjennom berøringene hennes og måten hun ser på oss på, og jeg er svært heldig som kjenner henne. Jeg har massevis av håp for henne, og vet at hun kommer til å klare seg bra.

- Spektakulær Overføringen til Texas gikk knirkefritt, og på en pressekonferanse i kveld offentliggjorde legeteamet rundt skuddofferet enda flere gledelige detaljer om Giffords' tilstand - som følges i detalj av millioner av rystede men håpefulle amerikanere.

- Hun ser rett og slett spektakulær ut, sier Dr. Dong Kim ifølge CNN.

Med sykepleiere som støtte klarer hun nå å stå (men ikke gå), har vist bevegelse i armer og bein, beveger munnen og har syn på begge øynene. Det er ennå uklart i hvilken grad hun kan snakke per i dag og om hun får førlighet i hele høyre side av kroppen.

MASSIV KORTESJE: Politiet i Tucson møtte mannsterke for å følge Giffords' ambulanse til flyplassen.
MASSIV KORTESJE: Politiet i Tucson møtte mannsterke for å følge Giffords' ambulanse til flyplassen. Vis mer

Med tanke på at en ni milliter kule fra Jareed Lee Loughners Glock-pistol fra kloss hold traff Giffords over venstre øye og passerte gjennom en hel hjernehalvdel, er tilstanden nærmest utrolig.

- Vi er sikre på at hun i løpet av de neste månedene kommer til å bli bemerkelsesverdig bra. Det er ingen tvil om at hun får med seg hva som skjer, sier Kim.

Utredes Kirurgene har gjort det klart at hjerneskaden på en eller annen måte vil prege henne livet ut, men at det for hver dag er positive signaler å finne. Nå skal et stort team av leger, fysioterapauter, logopeder og psykologer gjennomføre en rekke tester for å finne ut hva pasienten er i stand til.

Utredningen startet umiddelbart da hun ankom sykehuset i Texas, mens det er ventet at hun blir overført til et rehabiliteringssenter om få dager.

Seks personer ble drept og ytterligere 13 skadd da den antatt psykotiske Loughner dro til et lite folkemøte arrangert av Giffords utenfor et kjøpesenter i Tucson og tømte 31-skuddsmagasinet i pistolen sin mot kongresspolitikeren og publikum, før modige øyenvitner klarte å overmanne massedrapsmannen.

SKUTT: Gabrielle «Gabbie» Giffords antas å ha vært hovedmålet for attentatmannen Jared Lee Loughner, som skjøt kongresskvinnen i hodet før han løsnet ytterligere 30 skudd som traff 19 personer.
SKUTT: Gabrielle «Gabbie» Giffords antas å ha vært hovedmålet for attentatmannen Jared Lee Loughner, som skjøt kongresskvinnen i hodet før han løsnet ytterligere 30 skudd som traff 19 personer. Vis mer
FRISK LUFT: Astronautektemannen Mark Kelly satt torsdag ved Giffords sykeseng, utendørs i solskinnet, i den tro at den friske lufta ville gi henne pågangsmot når hun skulle overføres til rehabiliteringssenteret. Familien har så langt valgt å ikke offentliggjøre bilder der Giffords selv er synlig.
FRISK LUFT: Astronautektemannen Mark Kelly satt torsdag ved Giffords sykeseng, utendørs i solskinnet, i den tro at den friske lufta ville gi henne pågangsmot når hun skulle overføres til rehabiliteringssenteret. Familien har så langt valgt å ikke offentliggjøre bilder der Giffords selv er synlig. Vis mer