Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sminke-utslipp hoper seg opp i fisk

Siloksanene kan skade forplantningsevnen. Men Mattilsynet mener det ikke er farlig for mennesker.

HAVNER I INNSJØENE: Norske forskere har påvist at miljøgifter fra kosmetikk som sminke, kremer og sjampo skylles ut i norsk innsjøer og hoper seg opp i fisk. Illustrasjonsfoto.
HAVNER I INNSJØENE: Norske forskere har påvist at miljøgifter fra kosmetikk som sminke, kremer og sjampo skylles ut i norsk innsjøer og hoper seg opp i fisk. Illustrasjonsfoto. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny studie som er lagt fram av Miljødirektoratet, viser at de miljøfarlige siloksanene D5 og D6 hoper seg opp i ørret og annen fisk i innsjøer nær folk. Forskere fra NIVA og Stockholms universitet fant høye nivåer av D5 og D6 i Mjøsa i 2010, nå har de funnet det samme i Randsfjorden, mens innsjøen Femunden har langt lavere nivåer.

Skylles ut med sjampoen — De nye resultatene viser at siloksaner er et generelt problem i innsjøer i folketette områder. Den opphopingen av siloksaner vi har sett til nå, gir grunn til å tro at nivåene vil bli enda høyere i framtiden dersom det ikke settes inn tiltak, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Siloksan D4 og D5 står på den såkalte verstinglista, en liste over stoffer hvor utslippene skal stanses eller reduseres vesentlig innen 2020. Stoffene finnes i kosmetikk som sjampo, balsam og kremer og i vaskemidler. Stoffene ble funnet i sedimentene ved renseanleggene, noe som tyder på at rensing ikke tar knekken på stoffene. Fagfolkene ser på dem som et miljøproblem og er bekymret.

- Ikke farlig for mennesker - Det er behov for mer data for å bekrefte det, men det er knyttet mye bekymring til reproduksjonsskader, skader for forplantningsevnen, for disse siloksanene, sier avdelingsleder i Miljødirektoratet, Anne Marie Opheim.

Det at stoffene hoper seg opp i næringskjeden, gjør dem til en miljøgift. Gjennom matfisk kan de ende opp hos menneskene igjen. Men Mattilsynet anser ikke siloksanene for å være et helseproblem.

- Det er lite som tyder på at siloksaner er farlige å smøre på huden, sier seniorrådgiver i Mattilsynets forbrukerseksjon, Ingrid Stavenes Andersen.

- Vi har til denne tid ikke registrert helseskader på folk som følge av siloksaner, men vi følger med på den forskningen som foregår. Den vil nok intensiveres nå som det viser seg at stoffene hoper seg opp. Vi vil ha stoffet vekk, men det blir enormt vanskelig, fordi det blir brukt i så mange produkter, sier seniorrådgiver i seksjonen for fisk og sjømat i Mattilsynet, Harald Nordås.

Derfor er det ikke utarbeidet nye kostholdsråd for innsjøene.

Jobber for å fase ut EU ønsker å bli kvitt siloksanene, og den norske forskningen bidrar i det arbeidet.

MJØSA: Fisken i innsjøen har høye nivåer av siloksaner, et stoff som kommer fra forbrukerprodukter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
MJØSA: Fisken i innsjøen har høye nivåer av siloksaner, et stoff som kommer fra forbrukerprodukter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Disse resultatene er kjempeviktige i de diskusjonene og vurderingene som pågår i EU nå for å få på plass restriksjoner, sier Opheim i Miljødirektoratet.

Undersøkelsen viser også at fisk i Mjøsa inneholder høyere konsentrasjoner av siloksaner enn av andre miljøgifter, som PCB og bromerte flammehemmere.

Miljødirektoratet skal framover undersøke hvordan siloksaner beveger seg i næringskjeder i Oslofjorden og i næringskjeder på land.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!