Sminkegift truer Svalbard

Siloksan-nivået på Svalbard er hundre til tusen ganger høyere enn nivåene for de klassiske miljøgiftene.

SVALBARD-FORSKNING: Zeppelinobservatoriet er en av verdens nordligste atmosfæremålestasjoner. Det er her man har foretatt målingene som viser urovekkende store mengder siloksannivåer i lufta. Foto: Geir Barstein
SVALBARD-FORSKNING: Zeppelinobservatoriet er en av verdens nordligste atmosfæremålestasjoner. Det er her man har foretatt målingene som viser urovekkende store mengder siloksannivåer i lufta. Foto: Geir Barstein Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Store mengder miljøgifter fra kropps- og hudpleieprodukter havner på Svalbard.

Slik konkluderer en fersk rapport fra Miljødirektoratets overvåkingsprogram for langtransporterte miljøgifter.

- Grunn til bekymring Rapporten viser at siloksan-nivået på Svalbard er hundre til tusen ganger høyere enn nivåene for de klassiske miljøgiftene som PCB, DDT, bromerte flammehemmere og perfluorerte stoffer.

Siloksaner finnes blant annet i kosmetikk, hudpleieprodukter, bilpleiemidler, drivstofftilsetning, rengjøringsmidler og i maling.

Norsk institutt for luftforskning (NILU) har brukt datamodeller til å komme fram til at siloksanene som måles på Svalbard høyst sannsynlig er fraktet med luftstrømmer fra områder lenger sør, for eksempel fra Skandinavia og Europa.

-  Funnet gir grunn til bekymring og underbygger data fra andre studier der siloksaner er funnet i polartorsk, polarmåke, krykkje og sel på Svalbard. Det er også blitt påvist høye nivåer i dyr i flere store norske innsjøer, deriblant Mjøsa, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet til eget nettsted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer