Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sminkegift truer Svalbard

Siloksan-nivået på Svalbard er hundre til tusen ganger høyere enn nivåene for de klassiske miljøgiftene.

SVALBARD-FORSKNING: Zeppelinobservatoriet er en av verdens nordligste atmosfæremålestasjoner. Det er her man har foretatt målingene som viser urovekkende store mengder siloksannivåer i lufta. Foto: Geir Barstein
SVALBARD-FORSKNING: Zeppelinobservatoriet er en av verdens nordligste atmosfæremålestasjoner. Det er her man har foretatt målingene som viser urovekkende store mengder siloksannivåer i lufta. Foto: Geir Barstein Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Store mengder miljøgifter fra kropps- og hudpleieprodukter havner på Svalbard.

Slik konkluderer en fersk rapport fra Miljødirektoratets overvåkingsprogram for langtransporterte miljøgifter.

- Grunn til bekymring Rapporten viser at siloksan-nivået på Svalbard er hundre til tusen ganger høyere enn nivåene for de klassiske miljøgiftene som PCB, DDT, bromerte flammehemmere og perfluorerte stoffer.

Siloksaner finnes blant annet i kosmetikk, hudpleieprodukter, bilpleiemidler, drivstofftilsetning, rengjøringsmidler og i maling.

Norsk institutt for luftforskning (NILU) har brukt datamodeller til å komme fram til at siloksanene som måles på Svalbard høyst sannsynlig er fraktet med luftstrømmer fra områder lenger sør, for eksempel fra Skandinavia og Europa.

-  Funnet gir grunn til bekymring og underbygger data fra andre studier der siloksaner er funnet i polartorsk, polarmåke, krykkje og sel på Svalbard. Det er også blitt påvist høye nivåer i dyr i flere store norske innsjøer, deriblant Mjøsa, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet til eget nettsted.

Miljøskadelige egenskaper Man vet lite om de potensielle miljø- og helseeffekter av miljøgiftene.

Ifølge NILU kan noen siloksaner ha miljøskadelige egenskaper ved at de brytes langsomt ned og ved at de oppkonsentreres i levende organismer.

Videre kan miljøgiften framkalle kreft og skade menneskers forplantningsevne.

- Trenger reguleringer Den mest utstrakte siloksanbruken er i kosmetikk, og det er også derfra de typene som nå er målt på Zeppelinobservatoriet på Svalbard hovedsakelig kommer fra.

- Det betyr ikke at folk skal slutte å bruke sminke og kosmetikk. Funnene viser at det trengs reguleringer slik at produsentene slutter å bruke miljøfarlige stoffer i produktene de selger, sier Hambro.

Forbruket av siloksaner er stort. I EU alene brukes det årlig opp mot en million tonn av siloksan-typen D4 og 100 000 tonn av typene D5 og D6. Årlig omsetning av siloksaner i kosmetikk i Norge ble i 2008 anslått til mellom 150-200 tonn.

Ifølge Miljødirektoratet sprer miljøgiftene seg raskt. Du kan stå på badet i Oslo og fjerne sminke. I løpet av en dag har siloksanene fra sminkefjerneren nådd Svalbard, forutsatt at vindretningen er riktig.

På verstinglista Siloksan D4 og D5 står på Norges verstingliste over kjemikalier.

Stoffene finnes i kosmetikk som sjampo, balsam og kremer og i vaskemidler.

De har ifølge miljødirektoratet betenkelige egenskaper og kan være en trussel mot helse og miljø.

Man har som mål at både utslipp og bruk skal reduseres kontinuerlig og man håper å stanse utslippene innen 2020.

Funnet i fisk I fjor viste en studie fra Miljødirektoratet at de miljøfarlige siloksanene D5 og D6 hoper seg opp i ørret og annen fisk i innsjøer nær folk.

- Vi har til denne tid ikke registrert helseskader på folk som følge av siloksaner, men vi følger med på den forskningen som foregår. Den vil nok intensiveres nå som det viser seg at stoffene hoper seg opp. Vi vil ha stoffet vekk, men det blir enormt vanskelig, fordi det blir brukt i så mange produkter, sa seniorrådgiver i seksjonen for fisk og sjømat i Mattilsynet, Harald Nordås.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media