TRØBBEL:  Frankrikes president Nicolas Sarkozy opplever sitt heftigste politiske stormvær. Mandag kveld inviterte han tv-kanalen France2 i Elyesse-palassets hage for å forsvare seg mot påstandene om ulovlige pengetilskudd fra l'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
TRØBBEL: Frankrikes president Nicolas Sarkozy opplever sitt heftigste politiske stormvær. Mandag kveld inviterte han tv-kanalen France2 i Elyesse-palassets hage for å forsvare seg mot påstandene om ulovlige pengetilskudd fra l'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Sminken renner fra svett president

Sarkozy prøvde å slokke politisk brann i tv-intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Både Nicolas Sarkozy og hans arbeidsminister Eric Woerth er under sterkt press etter påstander om ulovlige pengegaver til regjeringspartiet UMP.

I kveld stilte Sarkozy i TV-studio for å imøtegå kritikken - bare timer etter at fransk politi ifølge nyhetsbyråene AFP og Reuters ransaket sju hus og kontorer i jakt på bevismateriale.

Den franske presidenten skulle forsøke å slokke den politiske brannen med anklager om ulovlige pengegaver.

Han stilte seg bak sin sterkt svekkede arbeidsminister Eric Woerth, som står i sentrum for den politiske skandalen som nå rammer Sarkozy og hans parti UMP.
I tillegg sa han at han ville be landets nasjonalforsamling om å danne en kommisjon med oppdrag om å lage retningslinjer som kan hindre alle typer interessekonflikter i fremtiden.

- Ærlig - Eric Woerth er en ærlig mann, en kompetent mann. Han har min fulle tillit, sa Sarkozy i intervjuet.

Arbeidsministeren var økonomisk ansvarlig for presidentens valgkamp i 2007 og beskyldes for å ha vært innblandet i de angivelige pengegavene.

Saken dreier seg om det som skal være store pengegaver fra Frankrikes rikeste kvinne, den 87 år gamle milliardæren og arvingen til kosmetikk-giganten l'Oreal, Liliane Bettencourt.

Sminkemilliardær Politiet etterforsker påstanden om at Bettencourt ga 1,2 millioner kroner i kontanter til Sarkozys valgkamp før presidentvalget i 2007. I Frankrike har privatpersoner kun lov til å gi rundt 60.000 kroner årlig i gave til politikere, og kun 1.200 kan være i kontanter.

 SMINKEMILLIARDÆR:  l'Oraeal-arvingen Liliane Bettencourt (87) er i søkelyset for ulovlige pengebidrag til Sarkozys valgkamp - med gunstig skatt som angivelig payback. Her på et arkivbilde fra 2004. Krangel om fordeling av sminkemilliardær startet mellom Bettencourt og hennes datter. Nå renner maskaren over presidenten. ARKIVFOTO: AFP/SCANPIX.
SMINKEMILLIARDÆR: l'Oraeal-arvingen Liliane Bettencourt (87) er i søkelyset for ulovlige pengebidrag til Sarkozys valgkamp - med gunstig skatt som angivelig payback. Her på et arkivbilde fra 2004. Krangel om fordeling av sminkemilliardær startet mellom Bettencourt og hennes datter. Nå renner maskaren over presidenten. ARKIVFOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Bettencourt kom svært godt ut av skattekuttene Sarkozy innførte etter at han vant valget.

Woerth har blitt renvasket for anklager om at han skal ha hjulpet Bettencourt med å snyte på skatten, melder Reuters. En rapport som kom søndag slår fast at Woerth ikke brukte sin tidligere posisjon som budsjettminister til å hindre at skatteinspektører sjekket regnskapene til 87-åringen.

Rapporten omfatter imidlertid ikke beskyldningene om at Woerth mottok over 1 million kroner til Sarkozys valgkamp.
Arbeidsminister Woerth er også kasserer i UMP, og mandag sa han at han vurderer å trekke seg fra partivervet.

- Jeg skal tenke på det, sa Woerth, som avviste å gi noen frist for beslutningen.

Eric Woerth skal legge fram en omfattende pensjonsreform tirsdag. Reformen er upopulær hos velgere og fagforeningene.

Rekordlav oppslutning Krisen er den alvorligste president Sarkozy har opplevd, og hans oppslutning på meningsmålingene er nå rekordlav. Om det hadde vært valg i dag, ville han tapt mot sosialistenes Martine Aubry.

Tapte valg I helgen tapte presidentens parti et suppleringsvalg, noe enkelte ser på som et tegn på velgernes vrede.

 RANSAKING:  En politibil utenfor Liliane Bettencourts hus i Beuilly-sur-Seine i en av Paris' forsteder mandag. Sminkemilliardærens hus skal ikke være blant de sju stedene politiet gjorde beslag. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
RANSAKING: En politibil utenfor Liliane Bettencourts hus i Beuilly-sur-Seine i en av Paris' forsteder mandag. Sminkemilliardærens hus skal ikke være blant de sju stedene politiet gjorde beslag. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

- Det er ikke mer Sarkozy kan si, nå venter folk på handling, sier Jerome Cahuzac, sosialistenes leder i finanskommisjonen til avisa Le Journal du Dimanche

Woerth er for øvrig ikke den eneste av Sarkozys statsråder som er i hardt vær.
Tidligere i måneden gikk to ministre av etter avsløringer om at de hadde brukt skattekroner til privat luksus.

(NTB).

 TRØBBEL:  Sarkozys arbeidsminister Eric Woerth på bedriftsbesøk mandag. Mandag kveld prøvde Sarkozy å forsvare partiets kasserer på fransk tv. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
TRØBBEL: Sarkozys arbeidsminister Eric Woerth på bedriftsbesøk mandag. Mandag kveld prøvde Sarkozy å forsvare partiets kasserer på fransk tv. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer