Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Smitte- invasjon truer verdenshavene

Verdens handelsflåte - derav mange norske skip - frakter med seg mange tusen tonn ballastvann. Norske forskere frykter at denne lasten kan inneholde arter og organismer som kan spre sykdom og økologisk død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsekvensene er katastrofale i flere havområder. Algeangrepet langs sørvestlandskysten i fjor vår førte til fiskedød ved flere oppdrettsanlegg. Algene var trolig overført via ballastvann fra Japan.

- Dette er et betydelig og økende miljøproblem langs alle verdens kyster. Ingen kan i dag overskue hvilke konsekvenser slike økologiske invasjoner kan få, sier økofilosof Sigmund Kvaløy Setreng til Dagbladet.

Problem for Norge

I dag møter han i Polyteknisk Forening for å legge fram den ferske rapporten «Hvor fartøy flyte kan».Rapporten er ført i pennen av Setreng og Gunnar Album.

-Hvis vi ikke finner en løsning på dette problemet, risikerer vi katastrofale tilstander langs verdens kyster, mener Setreng. Ballastproblematikken er høyaktuell for norske havområder. Fra Boknafjorden til Sognefjorden finnes verdens største konsentrasjon av oppdrettsanlegg. I det samme området foregår det en betydelig skipstrafikk.

De største oljetankerne har over 200 000 tonn ballastvann. Dette tas inn ett sted og slippes i et annet havområde med helt andre økosystemer.

Organismer, virus, bakterier, sjøplanter, bløtdyr og fisk som blir overført til norske havområder der de er inntrengere uten naturlige fiender.

Kolera

- Dette gjelder også virus og bakterier som gir sykdom hos dyr og mennesker. Et svært urovekkende eksempel er koleraepidemien i Peru i 1991. Forskerne som har undersøkt epidemien og opphavet, konkluderer med at den skyldes ballastvann som ble fraktet med skip fra Sør-Asia og tømt ut i havner i Peru. Om lag 10000 mennesker døde i denne epidemien, sier Setreng.

Utfordring

Medforfatter Gunnar Album mener det er viktig å få politiske myndigheter - og Norges Forskningsråd - til å skjønne betydningen av det som skjer. - Det er behov for internasjonale regler som kan sette en stopper for massespredning av slike organismer fra ett sted til et annet. Alle rederier og alle land må omfattes av de samme reglene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media