Smitte-alarm på Ullevål sykehus

Tretten mennesker er smittet med antibiotika-resistante stafylokokkbakterier ved Ullevål sykehus. Antall smittede kan øke ytterligere og det jaktes nå febrilsk etter smittekilden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elleve pasienter og to ansatte er smittet med de svært resistante gule stafylokokkbakteriene. Smittekilden er ikke funnet, men avdelingsoverlege Bjørg Marit Andersen sier til Dagbladet.no at bakterien er importert fra utlandet.

- Bakterien er kommet til Ullevål med pasienter eller helsepersonell som har vært på sykehus i utlandet, sier Andersen.

Jakten på smittekilden pågår for fullt, men det er tidkrevende og vanskelig arbeid. Andersen tror at de må se helt tilbake til i sommer eller høst for å finne smittekilden.

- Bakterien er vanskelig å oppdage. Den kan sitte i hud, slimhinner eller fraktes rundt med blodet. Du blir som regel ikke oppmerksom på den før bakteriene for eksempel havner i et sår og gir infeksjoner.

Alvorlige infeksjoner

Den svært antibiotika resistante gule stafylokokken er ikke kjøttetende, men er den hyppigste årsaken til alvorlig sykehusinfeksjoner i verden. Den kan gi alvorlige infeksjoner i blant annet bein, lunger, slimhinner, hjerteklaffer og hud.

- For friske mennesker er bakteriene normalt ufarlige. Mellom 5 og 15 prosent nordmenn er bærere av bakterien, opplyser Andersen.

Ryggen mot veggen

Bakterien har foreløpig ikke gitt noen infeksjon hos de smittede på Ullevål Sykehus. De behandles med desinfiserende væske for å prøve å fjerne stafylokokkene fra hud og slimhinner. Skulle en infeksjon bryte ut, er behandlingsalternativene få.

- De finnes to preparater som kan fungere mot disse bakteriene ved en eventuell infeksjon. Det er ikke mange, så vi står med på en måte med ryggen mot veggen, sier Andersen og fortsetter:

- Vi har dessverre lite å tilby.

<B>GUL STAFYLOKOKK: </B>Slik ser den ut, den gule stafylokokken.