Smitte-alarm på Ullevål

Tre pasienter og to ansatte ved to ulike avdelinger på Ullevål sykehus i Oslo er smittet av motstandsdyktige gule stafylokokkbakterier (MRSA).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi gjør for øyeblikket alt vi kan for å avdekke om flere kan være smittet, og for å forhindre at smitten brer seg videre, sier avdelingsoverlege Bjørg Marit Andersen ved Ullevål sykehus til VG.

Andersen tror MRSA-smitten kan ha kommet med pasienter fra utlandet, hvor smitten er mer utbredt enn i Norge. Hun understreker at gule stafylokokker i seg selv ikke representerer noen fare.

- Men når stafylokokkinfeksjoner ikke kan behandles med vanlig antibiotika, representerer de et alvorlig helseproblem på sykehusene, hvor det ligger pasienter med dårlig motstandskraft, sier Andersen.

Omfattende tiltak er satt i verk ved de to avdelingene hvor smitten er oppdaget, for å forhindre en eventuell spredning av smitten. For øyeblikket ligger 40-50 pasienter ved disse avdelingene.

De siste årene har antall MRSA-tilfeller økt betydelig, fra 21 i 1995 til 88 i fjor. Hittil i år er det meldt om 47 tilfeller til Folkehelsa.

- Men tallet kan fort øke hvis vi nå har et utbrudd på Ullevål, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelsa.

(NTB)