Smitte-boom: Tar fest-grep

Smitten øker kraftig i Spania. Nå tar flere regioner grep mot fest-smitten.

ØKT SMITTE: Smitten øker kraftig i Spania, og noen regioner utmerker seg. Foto: Enrique Calvo / Reuters / NTB
ØKT SMITTE: Smitten øker kraftig i Spania, og noen regioner utmerker seg. Foto: Enrique Calvo / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Smitten øker i Spania, og det siste døgnet er det registrert over 17 000 nye smittetilfeller i det solrike landet. Det er det høyeste siden februar, ifølge John Hopskins' oversikt.

Dagbladet har tidligere skrevet om smittesituasjonen på Mallorca, som sies å være «ute av kontroll».

Den spanske avisa El Pais skriver at smitten nå sprer seg raskt gjennom hele landet, og særlig blant unge. Derfor er det iverksatt nye restriksjoner som retter seg særlig mot aldersgruppa 20-30 år.

Spania har per nå 225 smittede per 100 000 innbygger, mens blant «den unge» befolkninga er tallet 717, ifølge avisa.

Nye tiltak

Catalonia, der Barcelona er hovedstad, er blant regionene som nå tar grep. Tirsdag stengte regionen utesteder som er innendørs. Uteserveringer får holde åpent til klokka 03.

De siste sju dagene er det påvist over 25 000 nye smittetilfeller i regionen.

- Folk slapper mye mer av nå, og det virker som at pandemien er over visse steder, sier talsperson for regionen, Patricia Plaja, til El Pais.

I regionene Asturia, Navarra og Balearene massetestes nå unge.

Mallorca, som er på Balearene, er hardt rammet av smitte. Majorca Daily Bulletin skriver at det nå vurderes å innføre restriksjoner på uteserveringene i noen av de pressede områdene.

Dette gjelder La Llonja, Santa Catalina and Playa de Palma.

ÅPNER: Etter lang tid med coronatiltak kan Stavros endelig åpne restauranten sin på Rhodos igjen. Vis mer

Begrenser alkohol-kjøp

Turistminister Iago Negueruela har ifølge Majorca Daily Bulletin videreført de gjeldende tiltakene til 26. juli, som går på munnbind - og avstandskrav.

I tillegg kommer dette:

Fra lørdag får du ikke kjøpt alkohol i butikker eller bensinstasjoner etter klokka 22.

Dette for å unngå ulovlige fester, skriver nettavisa.

- Det er ungdommenes skyld at smitten nå går i taket, sier Terje Aspdahl til Dagbladet.

Han er bosatt i Valencia-regionen og er redaktør for Spaniaavisen. Aspdahl forteller at i hans region er det nå 240 smittede per 100 000 innbygger.

- Smitten har gått i taket i Valencia-regionen, sier han.

I SPANIA: Terje Aspdahl har bodd i Valencia i 20 år. Siden 2002 har han vært redaktør for Spaniaavisen. Foto: Privat
I SPANIA: Terje Aspdahl har bodd i Valencia i 20 år. Siden 2002 har han vært redaktør for Spaniaavisen. Foto: Privat Vis mer

- Går ikke hjem

Aspdahl forklarer at barer og utesteder holder åpent til klokka 02. Når de stenger, tar mange til gatene.

- De går ikke hjem. Alle skal ut samme døra. Med litt innabords, tar du ikke like mye hensyn lenger og blir litt «supermann», sier han.

Til tross for økt smitte, er han ikke veldig bekymret.

- Jeg har sett hvordan spanjolene tar hensyn. Alle passer på, bruker masker og holder avstand. Det er gode rutiner. Så ser man at ting åpner, og at det smittes når folk møtes. De har vel regnet med dette.

Samtidig håper han at landet klarer å unngå en økning i sykehusinnleggelser og dødsfall.

- Foreløpig er dette stabilt. Det ser man når unge blir smittet, at de ikke blir alvorlig syke. Det er også full fart i vaksineringen nå, forklarer han.

Plakater med informasjon

Aspdahl forteller at det har kommet nordmenn de siste 14 dagene, og at det først og fremst er pensjonister som nå endelig reiser inn for å se til husene sine.

Det er plakater og informasjon om smittevern i alle butikker, og på strendene, forklarer redaktøren, som har bodd i Valencia-regionen i 20 år.

- Jeg opplever at de fleste setter seg inn i rutinene med munnbind i butikker. Turistene har respekt for smittevernreglene.

I en rapport fra helsemyndighetene kommer det fram at delta-varianten nå står for 11 prosent av tilfellene i Spania, skriver El Pais.

I Catalonia, Madrid, Valencia og Navarre er varianten dominerende, ifølge avisa. Balearene har ikke oppdatert sine tall.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer