Corona:

Smitte ga plutselig et spøkelseshus

Ordfører i Nannestad: - Aldri opplevd maken under corona-pandemien.

FORLATT SOM EN SPØKELSESHUS: Plutselig ble 46 beboere på Fagerli pensjonat på Holter i Nannestad sendt videre til karantenehotell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FORLATT SOM EN SPØKELSESHUS: Plutselig ble 46 beboere på Fagerli pensjonat på Holter i Nannestad sendt videre til karantenehotell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +314
innlagt212 -6
døde 734 +25
påvist smittet 143 000 000+854.4K
døde 3 040 000 +14.2K
Se mer

HOLTER (Dagbladet): Plutselig ble et pensjonat på landet, innimellom kornåkre i Nannestad, sentrum for corona-epidemien på Romerike.

Det tidligere sykehjemmet, sykehusavdelingen og asylmottaket er blitt til Fagerli pensjonat, fullsatt med utenlandske arbeidere som beboere.

Og selv om covid-19-smitten verken oppsto der eller i hjemkommunen Nannestad, ble pensjonatet plutselig tømt for folk skjærtorsdag og langfredag.

Da var 16 beboere eller andre med tilknytning til de som bor på pensjonatet, konstatert smittet. Og 46 av de 49 bofaste ble plassert på karantenehoteller i nabokommunene Ullensaker og Eidsvoll i isolasjon eller ventekarantene.

De tre siste bor i leiligheter på pensjonatet, og har betryggende isolasjonsforhold. Hvilket smittevernmyndighetene vurderte at de 46 andre ikke hadde.

- Aldri opplevd maken

- Vi har aldri tidligere siden pandemien startet i fjor vinter opplevd noen lignende, konsentrert smitteklynge i Nannestad. Og vi frykter at det kan bli verre når mange nærkontakter på arbeidsplassene kommer tilbake fra påskeferie, sier ordfører Hans Thue (Ap) i Nannestad til Dagbladet.

Kriseledelsen i kommunen var samlet søndag kveld 1. påskedag, og kommer sammen igjen tirsdag ettermiddag.

Mange ansvarsforhold skal vurderes i tillegg til oppdaterte smittetall - blant annet hvem som får ansvaret for regningene på karantenehotellene.

- Et lyspunkt i situasjonen er det ikke ser ut til å være importsmitte som ligger bak, i betydningen svikt i grensekontroll ved ankomst fra utlandet, kommenterer ordføreren i Nannestad.

FLERE SPRÅK: Ytterdørene til Fagerli pensjonat er tydelig merket med smitteverninfoformasjon på flere språk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
FLERE SPRÅK: Ytterdørene til Fagerli pensjonat er tydelig merket med smitteverninfoformasjon på flere språk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Byggeplasser på Jessheim

I følge Romerikes Blad, som først omtalte saken, ble smitten oppdaget på to arbeidsplasser i Jessheim i Ullensaker kommune.

Kommuneoverlege Laurence Jary-Vattøy i Ullensaker bekrefter overfor Dagbladet at det dreier seg om to byggeplasser for samme arbeidsgiver på Jessheim.

- Byggeplassene er stengt inntil videre. Situasjonene er under kartlegging, og det jobbes med smittesporing og testing, opplyser kommuneoverlegen.

Kommunehelseledelsen og smittesporingsteamene i samarbeidskommunene fant raskt ut mange bodde på samme pensjonat uten mulighet til å kunne isolere seg der etter forskriftene.

- Ikke noen smittesituasjon

Dagbladet besøkte pensjonatområdet på Holter i Nannestad 2. påskedag ettermiddag.

Det var stille overalt og låste dører. Et 20-talls biler sto parkert - halvparten med kjennetegn fra Litauen, resten med norske, svenske og polske skilter.

- Ring sjefen Fredrik svarer kvinnen som tar telefonen.

Og Fredrik Mælum, styreleder i eierselskapet Frem, skriver i en sms til Dagbladet:

«Det er ikke noen smittesituasjon ved Fagerli pensjonat. De gjestene som testet positivt, samt berørte gjester som er i karantene, ble innlosjert på særskilt karantenehotell».

Status vaksinasjon Full oversikt

1 088 100 (20.3%)i Norge har fått dose nr 1
301 742 (5.62%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer