- Smitte hos barn er undervurdert

Professor Steinar Westin mener barns rolle i pandemien er undervurdert og at det igjen kan bli nødvendig å stenge skolene. Ifølge FHI er dette imidlertid siste alternativ.

FLERE STØRRE UTBRUDD: Norske skoler har hatt flere utbrudd i løpet av pandemien. Som her på Vålbyen skole i Innlandet hvor mange testet positivt i høst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FLERE STØRRE UTBRUDD: Norske skoler har hatt flere utbrudd i løpet av pandemien. Som her på Vålbyen skole i Innlandet hvor mange testet positivt i høst. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge FHIs siste ukesrapport, som ble publisert forrige onsdag, øker smitten i alle aldersgrupper. Det er imidlertid i aldersgruppen 13 til 19 og 6 til 12 år at smitten øker mest.

- Det har hele tida vært en slags myte at barn ikke blir smittet så lett, eller ikke smitter andre så lett. Jeg tror vi bare må legge den forestillingen til side. Dette med barnesmitte er en undervurdert sak, og de er også potensielle smittebærere. Det oppfatter jeg som nærmest opplest og vedtatt, sier professor og lege Steinar Westin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU til Dagbladet.

- Kan bli aktuelt

Professoren sier han er enig i at det skal prioriteres å holde skoler åpne, men mener at smittesituasjonen framover kan føre oss inn i en ny periode med stengte skoler.

- Vi hadde jo det fra 12. mars, selv om FHI seinere har sagt at den stengingen ikke var nødvendig. Men det svaret tror jeg vi skal holde åpent. Med fortsatt høy smittespredning så er skolestenging også et alternativ, og er vel det neste trinnet på stigen, som vi må se på når vi kommer 14 dager fram i tid. Det er åpenbart at det er et av de tiltakene som kan bli aktuelle igjen, mener Westin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer