Smitte stopper vaksineringen

Smittebølgen gjør at unge ikke rekker å få vaksine før coronasmitten rammer.

SMITTE UTSETTER: Ine Marie Havness Bredesen(19) på Holtet videregående skole får Pfizers vaksine mot covid-19 i skolens aula. Men på skoler med høyt smittetrykk, må mange vente med vaksinen. Foto: Heiko Junge / NTB
SMITTE UTSETTER: Ine Marie Havness Bredesen(19) på Holtet videregående skole får Pfizers vaksine mot covid-19 i skolens aula. Men på skoler med høyt smittetrykk, må mange vente med vaksinen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På videregående skoler i Oslo har det omreisende teamet fra bydelens vaksinesenter ikke fått satt så mange coronavaksiner som planlagt. Årsak: Smittebølge blant de unge. Dette var det som møtte Dagbladet ved besøk på videregående skoler i hovedstaden sist uke.

- Det at noen smittes gjør at de må utsette sin vaksinasjon. Dette er ikke ønskelig fordi vi ønsker å hindre smitte med vaksinasjon. Grunnen til at vi ønsker å hindre smitte, er primært for å unngå at flere blir syke eller får et alvorlig forløp, sier Are Stuwitz Berg, avdelingsdirektør og overlege i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Økt smitte

Siste ukerapport fra FHI viser at smitteøkningen er størst i aldersgruppen 6-12 år (+54 prosent) og blant 13-19 åringer (+33 prosent). I disse aldersgruppene ble det også registrert flest meldte tilfeller i forhold til befolkningstallet i uke 35.

Stiwitz Berg i FHI sier at konsekvensen av å utsette vaksinasjon i denne aldersgruppa ikke nødvendigvis er så store.

- Nå er det som kjent mye sjeldnere at unge blir alvorlig syke, så konsekvensene av en slik utsettelse er mye mindre for de unge enn for eldre. Etter gjennomgått infeksjon anser vi de som beskyttet i opptil tolv måneder, så det er ikke slik at de utgjør en smittefare i påvente av at de kan ta sin vaksinedose, sier Stuwitz Berg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer