Smitte stopper vaksineringen

Smittebølgen gjør at unge ikke rekker å få vaksine før coronasmitten rammer.

SMITTE UTSETTER: Ine Marie Havness Bredesen(19) på Holtet videregående skole får Pfizers vaksine mot covid-19 i skolens aula. Men på skoler med høyt smittetrykk, må mange vente med vaksinen. Foto: Heiko Junge / NTB
SMITTE UTSETTER: Ine Marie Havness Bredesen(19) på Holtet videregående skole får Pfizers vaksine mot covid-19 i skolens aula. Men på skoler med høyt smittetrykk, må mange vente med vaksinen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.88% Første dose: 79.15%

På videregående skoler i Oslo har det omreisende teamet fra bydelens vaksinesenter ikke fått satt så mange coronavaksiner som planlagt. Årsak: Smittebølge blant de unge. Dette var det som møtte Dagbladet ved besøk på videregående skoler i hovedstaden sist uke.

- Det at noen smittes gjør at de må utsette sin vaksinasjon. Dette er ikke ønskelig fordi vi ønsker å hindre smitte med vaksinasjon. Grunnen til at vi ønsker å hindre smitte, er primært for å unngå at flere blir syke eller får et alvorlig forløp, sier Are Stuwitz Berg, avdelingsdirektør og overlege i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI).

TESTER: - Det gjør ikke vondt. Trenger ikke ta pinnen så langt opp i nesa, og du kontrollerer det selv sier Casper Schou-Liberg. Vis mer

Økt smitte

Siste ukerapport fra FHI viser at smitteøkningen er størst i aldersgruppen 6-12 år (+54 prosent) og blant 13-19 åringer (+33 prosent). I disse aldersgruppene ble det også registrert flest meldte tilfeller i forhold til befolkningstallet i uke 35.

Stiwitz Berg i FHI sier at konsekvensen av å utsette vaksinasjon i denne aldersgruppa ikke nødvendigvis er så store.

- Nå er det som kjent mye sjeldnere at unge blir alvorlig syke, så konsekvensene av en slik utsettelse er mye mindre for de unge enn for eldre. Etter gjennomgått infeksjon anser vi de som beskyttet i opptil tolv måneder, så det er ikke slik at de utgjør en smittefare i påvente av at de kan ta sin vaksinedose, sier Stuwitz Berg.

På den måten utsetter ikke de uvaksinert unge flokkimmunitet i befolkningen, understreker han.

VAKSINE FØRST: Vaksine er klart å foretrekke framfor smitte for å skae immunitet i befolkningen, mener lege Gunnar Hasle. Foto: NTB Scampix.
VAKSINE FØRST: Vaksine er klart å foretrekke framfor smitte for å skae immunitet i befolkningen, mener lege Gunnar Hasle. Foto: NTB Scampix. Vis mer

Vaksine best

Infeksjonslege og leder ved Reiseklinikken, Gunnar Hasle er klar: Han blir ikke bekymret av at noen ungdom må vente med vaksine på grunn av smitte.

- Noen får immunitet av sykdom, noen av vaksine, sier han.

Han understreker likevel:

- Vaksine er tryggere enn smitte, vi vet ennå ikke hvor stor andel barn som rammes av såkalt «long-covid».

«Long-covid» betyr at symptomer som utmattelse og hodepine henger i lenge etter at infeksjonen er over.

- Vi må bekjempe smitten først og fremst gjennom vaksine, sier Hasle.

Det er ikke farlig å ta coronavaksinen rett etter du er smittet, forteller infeksjonslege Hasle:

- Årsaken til at man bør vente, er for at vaksinen skal gi best mulig beskyttelse, og at man dermed regnes som fullvaksinert.

Ikke først i køen

FHI anbefaler at barn 12-15 år vaksineres «så snart kommunene har kapasitet til dette». Dagbladet spør avdelingsdirektør i FHI Line Vold om ikke barna barn burde vært flyttet fram i prioriteringen så lenge det er der smitten spres?

AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold, FHI. Foto: Torstein Be / NTB
AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold, FHI. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer

- Det er fortsatt sånn at når det gjelder å beskytte mot alvorlig sykdom, så er det voksne som har mest nytte av vaksinen. Derfor er vi opptatt av at de voksne som ikke har tatt vaksinen ennå, eller som bare har fått én vaksinedose, takker ja og vaksinerer seg når de får tilbud. Det aller viktigste vi gjør nå, både for å beskytte hver enkelt mot alvorlig sykdom og å dempe smittespredningen, er å vaksinere oss, svarer Vold.

- Alle blir immune

Anne Spurkland, immunolog og professor ved UiO, er helt klar på at vi alle skal bli immune mot covid-19, på den ene eller den andre måten.

- Vi kommer alle til å bli eksponert for viruset. Da er det to måter å bli immun på. Enten ved smitte eller vaksine, sier Spurkland til Dagbladet.

Hun understreker at ungdom som regel ikke blir veldig syke av coronavirus, så smitte er i utgangspunktet ikke så farlig for dem. Men professoren mener likevel at immunitet gjennom vaksine er å foretrekke.

Det er nemlig potensielt flere bivirkninger av smitte enn av vaksine, også for barn.

- Noen få barn blir alvorlig syke, noen får en betennelsestilstand i etterkant og noen får langvarige symptomer, som svekket luktesans og kondisjon, sier Spurkland.

Det hadde vært mulig

VAKSINEEKSPERT: Anne Spurkland, professor UiO.
VAKSINEEKSPERT: Anne Spurkland, professor UiO. Vis mer

Noen har ment at immuniteten etter covid-19 er bedre enn etter vaksine.

- Det er jeg ikke enig i. Vaksine er klart å foretrekke framfor smitte av viruset, sier Spurkland.

Kunne vært unngått

Hun mener det hadde vært mulig å unngå høstens smittebølge blant ungdom, om rådet om å vaksinere 16-17-åringer hadde blitt fulgt opp med vaksinasjon i sommer. Samtidig ville det da vært noen andre som måttet ventet lenger på vaksine, mener Spurkland.

Det finnes ikke nasjonale tall på hvor ofte vaksinering av ungdom må settes på vent på grunn av smitte, ifølge FHI. Den oversikten er det hver enkelt kommune som har.

LONGCOVID: Hilde Demroen (45) og sønnen hennes Edwin (6) fikk påvist coronaviruset i slutten av mars i år. Begge to er fortsatt preget. REPORTER: Sondre Andreas Wedøe Nodland / Dagbladet. VIDEO: Kristin Svorte. Vis mer

Helseetaten Oslo kommune kan fortelle at heller ikke de har slik oversikt, det er det vaksinesentrene i hver enkelt bydel som har.

«Vi har raskt oppnådd en vaksinedekning på nesten 50 prosent i aldersgruppen 16-17 år, og er totalt sett fornøyd med framgangen, skriver teamleder koronakommunikasjon Oslo kommune Caroline Bremer til Dagbladet i en tekstmelding.

- Det er også viktig å huske på at de som har vært smittet med covid-19 regnes som beskyttet i tolv måneder etterpå, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer