Smittealarm i Oslo

Smittevernet i Oslo er i beredskap etter at en 5 år gammel pike fra Romsås døde i helgen av hjernehinnebetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta var smittet med meningokokker av type B, som det ennå ikke finnes noen godkjent vaksine mot. Tidligere i år har det vært registrert tre tilfeller i Oslo av denne typen hjernehinnebetennelse. Rundt juletider i fjor var det to dødsfall på grunn av denne bakterien.

- Vi har i samarbeid med bydelsoverlegen på forfattet et skriv som er delt ut til foreldrene ved jentas barnehage, og på skolen til hennes bror, sier smittevernoverlege Terje Hoel til Dagbladet.

Broren er satt på pencilillin, og det er ikke registrert noen nye sykdomstilfeller. Smittevernet vil være i beredskap i flere uker framover.

Overlege Hoel ber barneforeldre i Oslo være oppmerksomme hvis barnet skulle bli irriterte, slappe, får feber, kvalme eller oppkast.

- Symptomene kan forverre seg raskt. Foreldre med syke barn bør observere barn ut over natten, gjerne annenhver time. Ikke vent med å ringe selv om en har hatt lege på besøk tidligere.

Stiv nakke kan være et symptom på hjernehinnebetennelse, men sykdommen kan utvikle seg så raskt at nakken ikke rekker å bli stiv. Utslett som ikke forsvinner når en klemmer på huden kan også være et symptom.