Smittealarm

To småbarn fra Oslo døde av smittsom hjernehinnebetennelse på Ullevål sykehus i romjula. Foreldre og leger i hele landet oppfordres til å være spesielt oppmerksomme på symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gikk bare kort tid fra barna ble syke og til de døde.

- Et tredje barn, en jente på fem år, er til behandling etter å ha blitt smittet. Denne jenta vil bli frisk igjen, opplyser smittevernsoverlege Terje Hoel til Dagbladet.
I to av disse tre tilfellene er det bekreftet at det er meningokokksykdom gruppe B barna var smittet av.

- Det finnes ikke godkjent vaksine for denne gruppen sykdom. Husstandsmedlemmene til barna får nå penicillinbehandling, sier Hoel.

Slår alarm

Han oppfordrer nå alle foreldre til å være oppmerksomme på barn som har feber, og ber dem om å kontakte lege på nytt også dersom barna er undersøkt av lege, men utvikler nye symptomer etterpå.

Det er også slått alarm til alle leger som kjører legevakt. Disse bes om å være ektra oppmerksomme overfor symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse. Legevakten i Oslo er satt i ekstra beredskap.
- Det kan være livsviktig at barn som er smittet kommer raskt til behandling på penicillin, sier Hoel.

Syk i ett døgn

De tre barna som ble smittet kommer fra bydelene Stovner og Gamle Oslo. En gutt på 4 1/2 år som gikk i Fossum barnehage døde 29. desember, mens en jente på 7 1/2 år døde natt til i går etter å ha vært syk i bare ett døgn. Jenta var elev ved Tøyen skole.

Det tredje barnet som er smittet, men utenfor livsfare, går i Tokerudtoppen barnehage på Stovner.

Foreløpig er ingen av skolene eller barnehagene stengt, men det vurderes å sette inn restriksjoner på gymnastikkaktiviteten ved Tøyen skole.
- Barn som anstrenger seg er mer utsatt for å bli syke. Derfor vurderer vi om det skal innføres restriksjoner på gymaktiviteten, sier Hoel.

Hele landet på vakt

- Frykter dere nå en epidemi av smittsom hjernehinnebetennelse?

- Det er svært sjelden at tre småbarn får smittsom hjernehinnebetennelse i løpet av en uke. Vi kan ikke spå hvorvidt flere kan bli smittet, sier Hoel.
Familiene til to av barna som ble smittet hadde gjennom en tredje person vært i kontakt med hverandre.

- Vi kan ikke utelukke at det er flere tilfeller i Oslo eller resten av landet. Vi ber derfor alle foreldre til barn og ungdommer om å være spesielt på vakt dersom barna deres får feber, sier Hoel.

Annenhver time

- Hvis barnet har feber og i tillegg er slapt, medtatt, har kastet opp, er irritabelt, har stiv nakke og utslett som ikke forsvinner, må lege kontaktes raskt. Barnet bør også undersøkes annen hver time om natta. Er foreldrene usikre, bør de kontakte lege, sier Hoel.

Folk kan trolig være smittebærere uten selv å bli syk, og dermed fraktes smitten videre.
Barn under 15 år er spesielt utsatt for smittsom hjernehinnebetennelse. Det har også vært tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse blant russ og soldater. I 1991 var det en epidemi av hjernehinnebetennelse blant russen. Hele 13 tilfeller av smitte ble registrert, og én person døde.

VÆR PÅ VAKT:</B> Foreldre til barn og ungdom å være spesielt oppmerksom på symptomer på hjernehinnebetennelse, sier smittevernoverlege ved Ullevål sykehus Terje Hoel.