Smittealarm

Flere mennesker i Sogn og Fjordane er smittet av den alvorlige sykdommen tuberkulose.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første tilfellene ble oppdaget hos tre familier med kvoteflyktninger fra Liberia, som ankom Sandane i Gloppen kommune rett før jul. Alle var gjennom omfattende legeundersøkelser, og et ukjent antall av dem hadde tuberkulose.

Disse har fått behandling, og er smittefrie, men tuberkulosen har trolig spredd seg videre.

- Når slikt skjer, tester vi også de som har vært nærmest de smittede, inkludert helsepersonell. Testene viste svært sterke reaksjoner, langt over det som er normalt, sier kommunelege Halvard Sele til Dagbladet.no.

Alvorlig sykdom

Det fryktes at folk tilknyttet helseapparatet kan ha smittet deler av kommunens befolkning. Derfor blir det utført pirquetprøver på andre som har vært i nær kontakt med disse den siste tida.

- Dette er enten udramatisk, eller så er vi i en situasjon der en del mennesker er smittet. Tuberkulose er uansett en alvorlig sykdom, og det er tidkrevende å behandle. Dermed er det viktig å unngå at flere blir smittet, sier Sele.

En tuberkulosepasient må behandles på sykehus i mellom ti dager og tre uker, til vedkommende ikke lenger er smittefarlig. Men etterbehandlingen kan pågå i over seks måneder.

Symptomene

- Det er veldig uvanlig at så mange rundt et primærtilfelle blir smittet. Behandlingen er en belastning, og den krever disiplin av folk. Men dette er fortsatt en meget, meget sjelden sykdom blant den norske befolkningen, sier Sele til Dagbladet.no.

Alle de smittede har såkalt «lungetuberkulose», som er den vanligste formen for sykdommen. Ifølge Lommelegen er symptomene tretthet, slapphet, vekttap, feber, hoste og eventuell nattesvette. Den syke kan ha puss eller blod i oppspyttet, og smerter i brystet er vanlig. To millioner mennesker dør av sykdommen hvert år.

På begynnelsen av 1900-tallet døde hver sjette nordmann av tuberkulose.

PIRQUETPRØVE: Den tas prøver av flere mennesker i Gloppen kommune etter at det er påvist tuberkulose.