Coronakrise i Thailand:

Smittede deporteres med tog

Smittesituasjonen i Thailand er alvorlig, og sykehusene har ikke lenger kapasitet til å behandle alle intensivpasientene.

NÆR KOLLAPS: Smittesituasjonen i Thailand er alvorlig, og sykehusene har ikke nok plasser til alle coronasmittede. Foto: NTB
NÆR KOLLAPS: Smittesituasjonen i Thailand er alvorlig, og sykehusene har ikke nok plasser til alle coronasmittede. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.49% Første dose: 74.94%

- Oppriktig talt - vi har ikke nok senger på sykehusene. På store sykehus er alle intensivavdelinger overfylt.

Det sa Somsak Akkasilp, generaldirektør for helsedepartementet i Thailand, på pressekonferanse torsdag kveld.

Deltavarianten herjer i det sørøstasiatiske landet, som den siste tida har satt dystre rekorder i både smittetall og coronarelaterte dødsfall. Torsdag ble det registrert 17 669 nye smittetilfeller og 165 dødsfall. Det er de høyeste tallene siden pandemien fikk fotfeste i landet.

Smittesituasjonen har ført til at helsevesenet er hardt presset. Mangelen på sykehussenger er alvorlig, advarer helsedepartementet.

Senger av papp

Sykehus i hovedstaden Bangkok har kapasitet til å håndtere 1000 nye pasienter daglig, men Somsak sier de har passert det antallet for lengst.

Bare i Bangkok var det torsdag registrert 4000 nye tilfeller.

Nesten en kvart million mennesker er innlagt på sykehus eller klinikker i Thailand, en del av dem med milde symptomer.

Frivillige har gjort om lagerhaller ved Bangkoks flyplasser til feltsykehus. Sykehuset skal ha plass til 1800 pasienter med milde symptomer, og sengene er laget av papp, ifølge CNN.

Sendt bort med tog

I tillegg fylles hovedstadens isolasjons- og karantenesentre opp, og Bangkoks myndigheter samarbeider med private sykehus for å frigjøre flere senger.

- Men jeg må være ærlig: uansett hvor mye vi øker kapasiteten, så er det sannsynligvis ikke tilstrekkelig for dette pågående utbruddet, sier Somsak.

- Vi vet ikke om pandemien har nådd toppen ennå. Vi er nødt til å flate ut kurven, tilføyer han.

Tidligere denne uka ble det kjent at myndighetene har begynt å transportere coronasmittede med tog fra Bangkok til deres hjembyer for isolasjon og behandling der.

Relativt lave tall

Hittil i pandemien har Thailand bare rapportert 561 000 smittetilfeller og 4562 dødsfall. Med en befolkning på nærmere 70 millioner betyr det at militærjuntaens offisielle smitte- og dødstall er langt lavere per innbygger enn i land som Norge.

Men over 90 prosent av smittetilfellene og dødsfallene er rapportert under den siste coronabølgen, som er sporet til en velstående bydel i Bangkok kjent for et uteliv der mektige folk vanker. Bangkok og omkringliggende provinser har nå vært nedstengt i over to uker.

Samtidig kan vaksinerte utenlandske turister besøke øya Phuket sør i Thailand uten karantene. Her har lokale myndigheter innført nye restriksjoner etter en svak smitteøkning. De innebærer at innenlandsreisende forbys adgang til Phuket fra 3. til 16. august, med unntak for nødetater.

Lav andel vaksinerte

Regjeringen til statsminister Prayut Chan-o-cha har fått kraftig kritikk for håndteringen av coronapandemien. Det er kommet meldinger om at folk dør på gata og hjemme mens de venter på behandling.

Bare 18,5 prosent av befolkningen har fått minst én dose, mens 5,5 prosent er fullvaksinert. I dag bruker Thailand coronavaksiner fra Sinovac, Sinopharm og AstraZeneca. Men vaksineringen har gått langsomt, og mange thailendere er frustrert over at regjeringen ikke har skaffet seg mRNA-vaksiner fra Pfizer/Biontech og Moderna.

USA har donert 1,5 millioner doser av førstnevnte, og dosene skal ankomme fredag. Storbritannia har sendt en leveranse med AstraZenecas vaksine.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer