Corona i Danmark:

Smittede sykepleiere går på jobb

Kapasiteten ved enkelte syke- og pleiehjem i Danmark er nå så strukket at smittede sykepleiere selv jobber for å pleie andre smittede.

VARSLER TILTAK: Danmarks statsminister Mette Frederiksen varsler nye tiltak. Torsdag kveld beskrev danske faghelsemyndigheter situasjonen i landet som både «bekymrende» og «alvorlig». Foto: AP / NTB
VARSLER TILTAK: Danmarks statsminister Mette Frederiksen varsler nye tiltak. Torsdag kveld beskrev danske faghelsemyndigheter situasjonen i landet som både «bekymrende» og «alvorlig». Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

KØBENHAVN / OSLO (Dagbladet): De siste dagene er det blitt registrert store smitteutbrudd ved flere pleie- og sykehjem i Danmark. Kapasiteten ved enkelte av hjemmene er nå så strukket at selv coronasmittet helsepersonell er blitt nødt til å gå på jobb.

Det fortalte Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patiensikkerhed, på en pressekonferanse om coronasituasjonen i Danmark torsdag kveld, der Dagbladet var til stede.

- Fra et helsefaglig standpunkt, er det ikke akseptabelt, men man må veie tingene opp mot hverandre. Alternativet er at man ikke har hender til å ta seg av de som virkelig har behov for pleie og omsorg, sier Petri.

Styrelsen for Patiensikkerhed er en etat som fører tilsyn med helsetjenestene i Danmark. Direktør Petri understreket at smittet helsepersonell bare har fått anledning til å behandle smittede pasienter.

- Dette er en nødberedskap, og det gjelder ansatte som er asymptomatiske eller ikke voldsomt syke, sier Petri.

STRAMMER INN: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer på Dagbladets spørsmål om corona og omikronvarianten. Vis mer

Omikron snart dominerende

Torsdag ettermiddag gikk Danmarks statsminister Mette Frederiksen ut og fortalte at det igjen er behov for å innføre strengere tiltak i landet.

Noen timer seinere fikk danske helsefagmyndigheter i oppdrag å beskrive coronasituasjonen i landet på en pressekonferanse - det var denne Dagbladet var til stede på.

«Bekymret» og «alvorlig» var to ord som gikk igjen i vurderingene til Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut og Styrelsen for Patiensikkerhed.

Det siste døgnet er det registrert nøyaktig 9999 nye smittetilfeller i Danmark.

Av dem var 2962 tilfeller av omikron-varianten. I alt er det registrert over 9000 tilfeller av omikron, men innen kort tid er det ventet at den nye virusvarianten vil bli dominerende i Danmark.

Antallet nye omikron-tilfeller dobler seg nå annenhver dag, fortalte Henrik Ullum, direktør for Statens Serum Institut - danskenes svar på FHI.

- Med mindre vi gjør noe, vil smitten bare fortsette å stige, sier han.

OMIKRON: Verdens helseorganisasjon (WHO) tror omikronvarianten av coronaviruset allerede er til stede i de fleste av verdens land. Spredningen skjer i høy hastighet. Video: AP Vis mer

Varsler kjente tiltak

Sundhedsstyrelsen, tilsvarende Helsedirektoratet i Norge, vil gjeninnføre allerede kjente tiltak for å bremse den kraftige omikron-spredningen og skjerme landets helsevesen.

Hvilke tiltak de ønsker å innføre, holdt visedirektør Helene Probst tett til brystet torsdag.

- Vi skal gjøre enda mer. Det er snakk om velkjente redskaper, og vi skal nok bruke flere av dem enn vi gjør nå, sier Probst.

Tross forholdsregler antar Statens Serum Institut at det vil bli svært vanskelig å unngå å bli smittet av omikron i vinter.

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan instituttet begrunner den antakelsen, svarte direktør Ullum følgende:

- Den er er langt mer smittsom enn delta-varianten, og den smitter også vaksinerte. Selv om man får en mild eller en asymptomatisk infeksjon, kan man smitte videre til andre. På et tidspunkt vil det være vanskelig å omgå noen uten at de er smittet. Da blir det vanskelig i vinter å unngå å bli smittet selv.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer