Coronaviruset

Smittedosen kan avgjøre hvor syk man blir

Forskere advarer.

SARS-COV-2. Slik ser coronaviruset som forårsaker sykdommen covid-19 ut i et elektronmikroskop. Foto: NIAID-RML/REUTERS/NTB Scanpix.
SARS-COV-2. Slik ser coronaviruset som forårsaker sykdommen covid-19 ut i et elektronmikroskop. Foto: NIAID-RML/REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er rimelig å tro at coronaviruset, som mange andre virus, kan framkalle mer alvorlig sykdom dersom smittedosen er stor, sier professor i smittevern og hygiene, Bjørg Marit Andersen, til Dagbladet.

I en fersk kronikk i New York Times advarer kjemi- og genomikkprofessor Joshua D. Rabinowitz og genomforsker Caroline R. Bartman ved Princeton-universitetet om at smittedosen man pådrar seg av det nye coronaviruset SARS-CoV-2 kan bestemme hvor alvorlig man blir rammet av sykdommen covid-19.

I artikkelen reiser de framtredende fagekspertene spørsmålet om den unge kinesiske legen Li Wenliang (34), som tidlig slo alarm om virusutbruddet for deretter selv å dø av covid-19 i februar, måtte gi tapt for coronaviruset fordi han hadde vært utsatt for så store smittedoser.

Hans død var sjokkerende, i lys av hans unge alder som ikke skulle tilsi noen større fare for å dø av virussykdommen som nå sprer seg over hele verden.

«Er det mulig at dr. Li døde fordi han som lege brukte mye tid rundt alvorlig syke covid-19 pasienter, og at han derfor ble smittet med en høy dose?» spør forskerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer