Corona:

Smittedrama: 1 av 4 innbyggere i karantene

Som lyn fra klar himmel i Tynset kommune - har funnet tre utenbygds gjester.

SOM LYN FRA KLAR HIMMEL: Plutselig er hver fjerde innbygger i Tynset i karantene - her kommunehuset. Foto: Wikimedia Commons.
SOM LYN FRA KLAR HIMMEL: Plutselig er hver fjerde innbygger i Tynset i karantene - her kommunehuset. Foto: Wikimedia Commons. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De første 14 månedene av corona-pandemien har Tynset kommune i Innlandet kommet seg kontrollert gjennom smittefarene med enkelte spredte, kontrollerte tilfeller.

Så har smittetrusselen kommet valsende over kommunen med 5 600 innbyggere som lyn fra klar himmel i løpet av to dager.

Russefeiring, 17. mai-tog og alle andre organiserte 17. mai-aktiviteter er avlyst. Hver fjerde eller femte innbygger i kommunen er i karantene ved inngangen til 17. mai-helgen.

På en pressekonferanse i ettermiddag opplyser kommuneledelsen at 350 personer er i full karantene og mellom 700 og 800 i ventekarantene. Avisa Arbeidets Rett skriver at så mange som 1 400 mennesker er berørt av karantenebestemmelsene - hver fjerde innbygger.

- Utpå ettermiddagen torsdag var det kommet rundt 25 positive svar av drøyt 200 tester onsdag. Fredag blir en spennende dag for alle om hva som skjer videre. Da kommer svar på 500 tester som ble tatt torsdag, sier ordfører Mette Myhre Moen (Sp) til Dagbladet seint torsdag kveld.

Det er ikke rapportert om alvorlige sykdomstilfeller av de som nå er konstatert med covid-19.

PLUTSELIG HARDT RAMMET: Ordfører Merete Myhre Moan i Tynset kommune. Foto: Anne Skjøtskift.
PLUTSELIG HARDT RAMMET: Ordfører Merete Myhre Moan i Tynset kommune. Foto: Anne Skjøtskift. Vis mer

Tre utenbygds gjester

Et helt ordinært besøk i regionen i månedsskiftet april/mai av tre personer som bor «i en annen kommune i Sør-Norge» står sentralt i den store jobben smitteporingsteamet i Tynset er i gang med.

Helt til torsdag ettermiddag trodde kommunen at det var snakk om to utenbygds gjester. Så ble en tredje lokalisert.

Kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng vil ikke si noe nærmere om hvor de tre gjestene kom fra av personvernshensyn. Ingen påstår at de har gjort noe galt.

Smittesporingsteamet har funnet dem, og kommuneoverlegen venter fortsatt på svar torsdag kveld om deres test hjemme viser smitte.

Tre husstander - yngre folk

Kommunen opplyser at en stor del av smittetilfellene er konsentrert om tre husstander.

Seint torsdag ettermiddag var det konstatert om lag 25 smittede personer av rundt 300 innbyggere som har tatt hurtigtest onsdag og torsdag.

TYNSET: Kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng.
TYNSET: Kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng. Vis mer

- Det er smitteovervekt av yngre folk og deres barn. Vi er forberedt på flere postitive prøvesvar i løpet av veldig kort tid. En nærmere sjekk av en av de første prøvene indikerer at smitten kommer via et mutert virus, som jo er det vanlige nå, sier kommuneoverlege Tor Halvor Bjørnstad-Tuveng til Dagbladet.

Fredag kommer langt flere testresultater.

Frisk under besøket

Han gir kortversjonen av pandemi-smellen i Tynset:

- Nå tirsdag testet en fastboende seg. Resultatet kom onsdag: Innbyggerens testresultatet viste smitte. Vedkommende hadde ingen tegn til sykdom da de tre gjestene var på besøk for to uker siden. Smittesporingsteamet har gjort en stor jobb med å finne ut hvem andre gjestene besøkte.

Før denne situasjonen dukket opp, var det klart at skolene skal være stengt fredag 14. mai.

Færre enn 10

Før smitteeksplosjonen denne uka har det bare vært få og oversiktlige smittetilfeller i kommunen under hele pandemien.

- Jeg har ikke nøyaktig tall her nå, men det er færre enn 10. Vi har god plass, våre innbyggere har vært flinke og samtidig har det vel vært litt flaks. Det er mye bevegelse ut og inn av kommunen her også, sier ordfører Merete Myhre Moan.

I vinter var det fokus på Tynset sykehus en periode i forbindelse med alvorlige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen.

En helsearbeider i kommunen døde etter vaksinasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer