- Smitteeffekt ikke umulig

Det ser ikke ut til å være noen sammenheng mellom drapene i Kristiansand i forrige uke og nattas drap i Orrefors i Sverige. Norsk politi sier likevel at vi ikke kan se bort fra at drapet i Sverige er et resultat av smitteeffekt av drapene på Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk politi tok kontakt med etterforskerne i Kristiansand kort tid etter at det ble kjent at 11-åringen var drept i Orrefors i Småland. De to etterforskningsgruppene fant imidlertid ikke likhetstrekk mellom drapene. I Småland er det ikke noe som tyder på at den drepte 11-åringen ble utsatt for seksuelle overgrep.

- Det er stor forskjell på de to drapsepisodene, men drapene på de to norske jentene har blitt sterkt fokusert i svenske medier, sier kriminalsjef Arne Pedersen til TV2-nyhetene. - Vi kan derfor ikke utelukke at det har vært en smitteeffekt her.

Inspirert av medieoppmerksomhet

Tidligere denne uka sa psykiater Harald Reppesgård at oppmerksomheten omkring massemorderen Thomas Quick kan utløse en drapsbølge, og han fikk støtte av politiet for denne teorien.

- Mennesker med stort behov for å bli sett, kan bli inspirert av den voldsomme medieoppmerksomheten rundt Quick, hevdet Reppesgaard, og han syntes det var påfallende at barnedrapene i Kristiansand skjedde så kort tid etter at Quick plutselig kom i søkelyset igjen.

Også psykiater Karl-Ewerth Horneman mener fokusering på drap kan ha smitteeffekt.

- For mennesker med personlighetsforstyrrelser kan dette virke utløsende, sier Hornemann.

FRYKTER SMITTEEFFEKT: - Vi kan ikke utelukke at det har vært en smitteeffekt her, sier Kristiansands kriminalsjef Arne Pedersen om nattens barnedrap i Sverige.