Smitteeksplosjon i menighet

Mellom 15 og 20 personer i menigheten Nytt Livs Senter i Ørsta er smittet med covid-19. Den vaksineskeptiske pastoren Hans Reite angrer nå på at han ikke vaksinerte seg.

SMITTET HER: Mellom 15 og 20 smittede kan knyttes til et møte hos menigheten Nytt Livs Senter. Foto: Google Maps
SMITTET HER: Mellom 15 og 20 smittede kan knyttes til et møte hos menigheten Nytt Livs Senter. Foto: Google Maps Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Smitten knyttet til den frievangeliske menigheten Nytt Livs Senter i Ørsta kommune fortsetter å stige, etter at det første registrerte tilfellet ble påvist for to uker siden.

- Smittetilfeller knyttet til aktivitet i menigheten, har nå økt til mellom 15 og 20 tilfeller, medregnet nabokommunen Volda. De tre siste tilfellene ble registrert lørdag etter testresultater, opplyser kommuneoverlege Marte Vaage Øie i Ørsta kommune til Dagbladet.

Smitten er lokalisert til et møte i menigheten søndag 21. november.

Tirsdag 23. november opplyste pastor Hans Reite i Nytt Livs Senter i et Facebook-innlegg at han var smittet med covid-19. Reite er en markant samfunnsdebattant og vaksineskeptiker i Ørsta.

Seinest i august sa han i et intervju med lokalavisa Møre-Nytt at han ikke ville vaksinere seg.

- Angrer

Dagbladet har spurt pastor Hans Reite om smittesituasjonen rundt menigheten og om hans synspunkt på vaksine nå.

«Vi tar en lang pause til over nyttår. Vil ikke kommentere nå», skriver han i en SMS søndag.

Etter at Dagbladet tok kontakt, har Reite uttalt seg til Sunnmørsposten og NRK. Her sier han at han angrer på at han ikke tok vaksinen.

- Jeg angrer litt nå. Det virker som at de som har fått vaksinen blir mindre syke. Dette har vært ei trasig tid. Jeg fikk lettere sjokk da jeg selv testet positivt. Smitten har spredt seg veldig fort, sier han til NRK.

Reite har ikke besvart Dagbladets henvendelser mandag.

Rekord i antall innlagte

En annen representant for menigheten sier til Dagbladet at det ikke har vært aktivitet etter søndag 21. november. Menigheten opplyser på sin hjemmeside at den har ca. 80 medlemmer.

Kommuneoverlegen har ikke opplysninger om hvor mange av de smittede som er uvaksinerte. Det er også barn blant de smittede.

Som følge av en voldsom økning av pasienter med coronasmitte i Møre og Romsdal siden forrige helg, er kapasiteten på intensivavdelingen på Ålesund sjukehus sprengt.

En fellesnevner for økningen i sykehuspasienter og for smitten i Ørsta er at de fleste tilfellene springer ut fra miljøer og møteplasser med sterk vaksineskepsis eller vaksinemotstand.

Mandag er 20 personer innlagt med covid-19 på sykehusene i Møre og Romsdal. Det er ny rekord, ifølge NRK.

KORT: Her blir Raymond Johansen lei under pressekonferansen om corona. Vis mer

- 12 av 14 uvaksinerte

Fram til sist uke behandlet Helse Møre og Romsdal alle hjelpetrengende covid-19-pasienter på sykehuset i Ålesund.

Nå må de sende pasienter til Molde sjukehus.

- Før forrige helg var det tre sykehuspasienter med covid-19-smitte i hele fylkeskommunen. De siste dagene og denne helga har det vært mellom 14 og 18 innlagte pasienter. Blant pasientene er mellom tre og fem alvorlig syke med behov for respirator, sier smittevernoverlege Jørn Åge Longva i Helse Møre og Romsdal til Dagbladet.

Felles for pasientene:

- Alle er mellom 35 og 75 år gamle, og de fleste er uvaksinerte. I en fersk oversikt var 12 av 14 intensivpasienter uvaksinerte, opplyser smittevernoverlegen.

Følger situasjonen tett

Et annet fellestrekk smittevernavdelingen i Helse Møre og Romsdal har kartlagt, er at en høy andel av pasientene er smittet på møter i menigheter og andre sammenhenger, mange på Sunnmøre.

- Uten at jeg kjenner omstendighetene rundt hvert enkelt tilfelle og hvert smittested, går det igjen at smitten kommer fra vaksineskeptiske miljøer, sier smittevernoverlege Longva.

For noen dager siden gikk helseforetaket ut med en ny oppfordring til innbyggerne om å vaksinere seg.

Kommuneoverlege Marte Vaage Øie følger smittesituasjonen rundt menigheten Nytt Livs Senter tett - en situasjon som har skapt stort engasjement i Ørsta.

Hun sier dette om vaksinemotstand og smitte i kommunen:

- Folk må få lov til å være å være kritiske og gjøre egne valg. Og personer med stor makt og påvirkning må være sitt ansvar bevisst og klar over konsekvensene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer