Coronaviruset:

Smitteeksplosjon siste to uker

Den siste uka i oktober ble den verste smitteuka i Norge noensinne, men allerede uka etter sto rekorden for fall.

NY RAPPORT: Onsdag kom FHI med ny ukerapport om coronasituasjonen. Den viser at smitten er doblet i løpet av de siste to ukene. Her er avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, avbildet under en tidligere pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB
NY RAPPORT: Onsdag kom FHI med ny ukerapport om coronasituasjonen. Den viser at smitten er doblet i løpet av de siste to ukene. Her er avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, avbildet under en tidligere pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseinstituttets tall for antall smittetilfeller i Norge i uke 45, viser at 3891 personer fikk positive prøvesvar den siste uka. Det er en økning på omkring 700 smittetilfeller fra uke 44.

Siden uke 43, med sine 1717 smittede, har dermed antallet smittede per uke mer enn doblet seg.

Økningen er likevel mindre bratt den siste uka enn i uke 43 og 44, skriver FHI i sin ferske ukerapport.

Rapporten viser blant annet at antall meldte tilfeller gikk opp i alle aldersgrupper, men at økningen fortsatt er størst hos de unge mellom 13 og 19 år.

- Situasjonen er fortsatt ustabil

Det var 81 nye innleggelser i sykehus i uke 45. Det er en 50 prosent økning fra uke 44.

- Det har vært en stigende trend i nye pasienter innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak siden sommeren, skriver FHI i rapporten.

I uke 45 ble 152 886 personer testet, en økning på 20 prosent fra uka før. Andelen positive blant de testede har vært relativt stabil, skriver FHI. 2,47 prosent av prøvene i uke 44 var positive, mens tallet var 2,55 prosent i uke 45.

Videre skriver FHI at epidemien fortsatt øker betydelig i flere kommuner. Selv om økningen er mindre i uke 45 enn i de to foregående ukene, vurderer FHI at det er for tidlig å konkludere med at de nye tiltakene har hatt ønsket effekt.

CORONA: Helse- og omsorgsminister Bent Høye mener det er problematisk at folk reiser til nærliggende kommuner for å ta seg en fest. Video: NTB Vis mer

- Situasjonen er fortsatt ustabil med fare for akselererende økning, heter det i rapporten.

FHI skriver også at den mye omtalte virus-varianten cluster fem, som man frykter stammer fra minken i Danmark, så langt ikke er funnet i Norge. Derimot har Norge hatt en økning i antall tilfeller med en annen mutasjon spike-proteinet.

- Antallet i denne gruppen har økt i september og oktober og det kan se ut til å være vanskelig å kontrollere, skriver FHI.

De første tilfellene av dette ser, ifølge Folkehelseinstituttet, så langt ut til å være importert fra Polen.

Ulikhet mellom yrker

I forrige ukerapport skrev FHI at en nye studie viser at ansatte i serveringsbransjen er de som i størst grad er blitt smittet etter sommeren.

Før sommeren var det helsepersonell hadde flest smittetilfeller per 1000. Videre viste studiene at taxisjåfører, bussjåfører og trikkeførere også har hatt mer smitte en den generelle befolkningen i yrkesaktiv alder.

FHI skrev også at personer født utenfor Norge er overrepresentert blant de med påvist smitte i Norge. Personer fra Polen toppet i uke 44 smittestatistikken. Situasjonen var den samme i forrige uke.

I den ferske ukesrapporten skriver FHI at 37 prosent av dem som testet positivt i uke 45 var utenlandsfødte. Denne gruppen utgjorde videre 54 prosent av dem som var innlagt på sykehus med coronasmitte i uke 45.

Under pressekonferansen mandag uttalte også helsedirektør Bjørn Guldvog at helsemyndighetene ønsker et større fokus på målrettede tiltak i denne gruppen.

Regjeringen har også kommet med nye tiltak for å begrense smitten fra utlandet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer