Smittefrykt i Frankrike

PARIS: Antistoffer mot munn- og klovsyke er funnet i flere britisk-importerte sauer og to franske kyr, opplyste det franske landbruksdepartementet søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De positive resultatene av blodprøver fra slaktede sauer fra ni gårder i fem forskjellige departementer i Frankrike, viser at dyrene har vært i kontakt med den smittsomme sykdommen.

Men det var særlig nyheten om at det er funnet antistoffer i to franske kyr som vakte frykt for at den fryktede dyresykdommen har krysset Den engelske kanal og sprer seg på kontinentet.

Ifølge landbruksdepartementet har de to kyrne vært i kontakt med noen av mistenkelige sauene på en gård i Cher-departementet i det sentrale Frankrike, og siden vist symptomer som minner om munn- og klovsyke.

Resultatet av prøvene fra de to kyrne blir klare mandag. Både de to mulig syke dyrene og resten av buskapen er allerede slaktet, og alle de ni gårdene der sauene ble oppdaget, er satt i karantene.

Tidligere søndag kveld ble det meldt at den franske landbruksministeren Jean Glavany under et besøk i Canada hadde sagt at de første tilfellene av munn- og klovsyke var oppdaget i Frankrike, men siden ble det meldt at han snakket om antistoffer, som bare viser at dyrene har vært i kontakt med munn- og klovsykesmitte.

Glavany sa at testene av sauene som opprinnelig kom fra Storbritannia, ikke viser at de faktisk hadde munn- og klovsyke.

- Mistanke om munn- og klovsyke kunne ikke bekreftes fordi dyrene ble slaktet og brent etter at testene var gjort, sa Glavany.

- Dette betyr ikke at dyrene var syke, la han til. Men franske myndigheter har behandlet tilfellet som om dyrene hadde sykdommen, sa han.

(NTB)