BLUSSER OPP: Tyskland, her ved Brandenburger Tor i Berlin, opplever nå en oppblussing i coronavirussmitte. Foto:AP/Michael Sohn/NTB Scanpix
BLUSSER OPP: Tyskland, her ved Brandenburger Tor i Berlin, opplever nå en oppblussing i coronavirussmitte. Foto:AP/Michael Sohn/NTB Scanpix Vis mer

Coronaviruset

Smittehopp

Stadig flere europeiske land opplever kraftig økning i coronavirussmitte. Selv i «flinke Tyskland» er helsemyndighetene nå svært bekymret etter smittehopp.

Publisert

Tyske helsemyndigheter vedgår at de nå er «veldig bekymret» over økning i nye infeksjoner av coronaviruset SARS-CoV-2 i landet, skriver BBC.

- Vi står midt i en raskt utviklende pandemi, sier Lothar Wieler, leder for Robert Koch-instuttet (RKI), som tilsvarer Folkehelseinstituttet i Norge.

I løpet av den siste uka har Tyskland registrert 3 611 nye infeksjoner.

ENDRET VERDEN: Coronaviruset er den mest alvorlige helsekrisen Verdens helseorganisasjon (WHO) har stått overfor i følge organisasjonens leder, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Video: AP Vis mer

Uaktsomme

Wieler mener at tyskerne har blitt uaktsomme, og oppfordrer folk til å bruke masker og respektere regler for sosial distanse og hygiene.

RKIs pekefinger kommer i ei tid hvor land over hele Europa sliter med nye coronavirusinfeksjoner, samtidig som reisende beveger seg over kontinentet i sommerferien.

Tirsdag sendte Tyskland ut en reisevarsel for tre regioner i Spania - Aragón, Catalonia og Navarra - som har sett en ny økning i infeksjoner.

Det kommer etter at Storbritannia innførte 14-dagers karantene for alle som kommer fra Spania - et trekk den spanske statsministeren Pedro Sánchez har kalt «urettferdig».

Tyskland kunngjorde mandag et program med gratis, obligatorisk coronavirus-testing for reisende som kommer tilbake fra høyrisikoland.

Lista inkluderer for tida Brasil, Tyrkia og USA.

FOLKSOMT: Den spanske turistsektoren kan bli hardt rammet av de nye karantenepåleggene og reiserådene. Nå hevder myndighetene i landet at coronasmitten er under kontroll. Foto: Nacho Doce / Reuters / NTB scanpix Vis mer

«Raskt og ukontrollert»

På en pressekonferanse tirsdag ba RKI for første gang folk om å bære maske utendørs hvis de ikke kan opprettholde en fysisk avstand på minst 1,5 meter.

Tidligere har veiledningen vært å ha på seg maske innendørs i offentligheten.

Videre understreker RKI at tyskere må stoppe viruset fra igjen å spre seg «raskt og ukontrollert» ved å følge tiltakene for hygiene og sosial distanse.

- Vi vet ennå ikke om dette er begynnelsen på en andre bølge, men selvfølgelig kan det være det, sier Lothar Wieler.

Totalt sett har Tyskland registrert 206 242 tilfeller og 9122 dødsfall.

Særlig dødstallene er lavere enn for mange andre europeiske stater, og Tyskland har høstet anerkjennelse både innenlands og internasjonalt for sin raske respons på pandemien og sitt massetestingsprogram.

Smittehopp

Men de siste dagene har landet opplevd et smittehopp. Nye registrerte infeksjoner økte med 633 på tirsdag, nesten det dobbelte av mandagens økning på 340, skriver BBC.

I løpet av den siste uka har landet rapportert et gjennomsnitt på 557 nye infeksjoner daglig, mot omtrent 350 i begynnelsen av juni.

Ifølge tyske The Local, var antall nye infeksjoner søndag nede i 305, etter 781 nye tilfeller på lørdag og 814 på fredag.

Imidlertid bunner denne nedgangen trolig i en forsinkelse i testing og rapportering som ofte er tilfelle i helgene, opplyser RKI.

Tyske helsemyndigheter sier at nye coronavirusutbrudd skjer i forskjellige omgivelser, som kjøttforedlingsanlegg, fasiliteter for asylsøkere og flyktninger, sykehjem og sykehus, samt i forbindelse med familie- eller religiøse begivenheter.

ALVORLIG: På kort tid har Moss kommune gått fra ingen coronatilfeller, til 21. Video: NTB Scanpix Vis mer

Europa sliter

Stadig flere europeiske land opplever nå tilbakeslag.

I belgiske Antwerpen har myndighetene innført portforbud nattetid for alle unntatt arbeidere i særlig viktige stillinger, og de krever at alle over 12 år skal bære maske i offentligheten.

I Spania er tallet på nye infeksjoner fortsatt høyt i nordøst, selv om utbruddet nasjonalt fortsatt er under kontroll.

Nasjoner i Sørøst-Europa er hardest rammet.

Kosovo meldte om rekordøkning på nesten 300 nye infeksjoner tirsdag, og myndighetene har advart om at sykehus og helsearbeidere er overveldet av antall coronavirustilfeller.

Romania har registrert mer enn 1000 nye saker for den sjuende dagen på rad. Landet har nå mer enn 47 000 infeksjoner.

Serbia, Albania og Nord-Makedonia sliter også med å bremse utbruddet, mens Slovenia og Kroatia har rapportert om få infeksjoner sammenliknet med nabolandene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer