Smittekjøtt kan være solgt i Norge

Kjøtt importert til Norge i perioden 1985-90 har trolig inneholdt smittestoffet BSE. Stoffet kan føre til kugalskap og Creutzfeldt-Jakobs sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev fra fra SND til Sosial- og helsedepartementet og Landbruksdepartementet går det fram at BSE-faren særlig gjaldt for farse- og blandingsprodukter som pølsevarer og posteier.

- I denne perioden hadde vi rett og slett ikke nok kunnskap om sammenhengen mellom BSE og Creutzfeldt-Jakobs, sier rådgiver Kjell Hauge i Statens Næringsmiddeltilsyn (SND) til VG.

Hauge avdramatiserer situasjonen og sier at SNDs vitenskapskomite har regnet ut at null til én person kan utvikle Creutzfeldt-Jakobs sykdom som følge av smitte i importerte storfeprodukter.

Ekspertene er usikre på hvor lang tid det kan gå fra en person har fått i seg BSE til denne eventuelt utvikler den farlige sykdommen.

- Det kan skje at noen i Norge får Creutzfeldt-Jakobs hvis det ble importert smittet kjøtt fra Storbritannia frem til 1990. Men det er ikke sannsynlig, siden det trolig er få i Norge som har spist store mengder av kjøttet, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelsa til VG.

Siden 1995 har det vært rundt 100 tilfeller av folk med Creutzfeldt-Jakobs sykdom i England, hvorav de aller fleste ble smittet på 80-tallet.

(Dagbladet.no