Smittekjøtt kan være solgt i Norge

Kjøtt importert til Norge i perioden 1985-90 har trolig inneholdt smittestoffet BSE. Stoffet kan føre til kugalskap og Creutzfeldt-Jakobs sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I et brev fra fra SND til Sosial- og helsedepartementet og Landbruksdepartementet går det fram at BSE-faren særlig gjaldt for farse- og blandingsprodukter som pølsevarer og posteier.

- I denne perioden hadde vi rett og slett ikke nok kunnskap om sammenhengen mellom BSE og Creutzfeldt-Jakobs, sier rådgiver Kjell Hauge i Statens Næringsmiddeltilsyn (SND) til VG.

Hauge avdramatiserer situasjonen og sier at SNDs vitenskapskomite har regnet ut at null til én person kan utvikle Creutzfeldt-Jakobs sykdom som følge av smitte i importerte storfeprodukter.

Ekspertene er usikre på hvor lang tid det kan gå fra en person har fått i seg BSE til denne eventuelt utvikler den farlige sykdommen.

- Det kan skje at noen i Norge får Creutzfeldt-Jakobs hvis det ble importert smittet kjøtt fra Storbritannia frem til 1990. Men det er ikke sannsynlig, siden det trolig er få i Norge som har spist store mengder av kjøttet, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelsa til VG.

Siden 1995 har det vært rundt 100 tilfeller av folk med Creutzfeldt-Jakobs sykdom i England, hvorav de aller fleste ble smittet på 80-tallet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer