Coronasituasjonen i Sør-Afrika:

Smitten eksploderer etter ny mutant

Inntil nylig har Sør-Afrika hatt rundt 200 registrerte coronatilfeller per dag. Torsdag ble det registrert 2465 coronasmittede.

SMITTEHOPP: Smitten har økt markant i Sør-Afrika den siste uka, etter det ble oppdaget en ny virusvariant. Foto: Africanmoose / Shutterstock / NTB
SMITTEHOPP: Smitten har økt markant i Sør-Afrika den siste uka, etter det ble oppdaget en ny virusvariant. Foto: Africanmoose / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.83% Første dose: 79.13%

Så langt er det bare registrert 53 smittetilfeller med den nye coronavarianten B. 1.1.529, men myndighetene og ekspertene frykter at tallet kan være mye høyere.

Den nye virusvarianten ble først oppdaget i Botswana i Afrika.

Coronaviruset har spredd seg betraktelig blant de unge i Gauteng - den mest folkerike provinsen i Sør-Afrika.

Inntil nylig har Sør-Afrika hatt rundt 200 registrerte coronatilfeller per dag. Onsdag ble det registrert 1200 smittetilfeller og torsdag doblet tallet på smittede seg til 2465.

Ekspertene mener at det er en høy sannsynlighet for at mange av tilfellene er knyttet til den nye varianten, skriver Sky News.

Uvanling mange mutasjoner

Tulio de Oliveira, direktøren for det sørafrikanske epidemisenteret, sier at den nye varianten har flere nye mutanter.

Forskere fra hele sju universiteter i Sør-Afrika jobber nå på spreng for å studere B. 1.1.529.

Det estimeres at varianten er veldig smittsom som følge av at viruset har uvanlig mange mutasjoner. Det er også en stor bekymring for at vaksinen er mindre effektiv i møte med den nye mutasjonen, ifølge Reuters.

Eksperter i Storbritannia har beskrevet den nye varianten som «den verste som har blitt oppdaget til nå», og Storbritannia har nå innført reiserestriksjoner for Sør-Afrika og fem andre land i Afrika, ifølge Sky News.

Verdens helseorganisasjon WHO sier også at de «følger nøye med» på varianten. På fredag er det ventet et møte, der det skal avgjøres om varianten skal klassifiseres som en «av interesse» eller «av bekymring».

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

- Bekymringen er at når du har så mange mutasjoner, så kan det virke inn på hvordan viruset oppfører seg, sier Maria Van Kerkhove, som leder WHOs coronaforskning, og legger til:

- Det vil ta noen uker før vi forstår hva slags innvirkning denne varianten har på mulige vaksiner.

- Jobber på spreng

I Gauteng alene estimeres det at 90 prosent av smittetilfellene kan være B. 1.1.529.

- Selv om det er begrenset hvor mye data vi har, jobber ekspertene våre på spreng for å etablere systemer for å overvåke og for å få mer kunnskap om den nye varianten og hvilke egenskaper den har.

Det sier Sør-Afrikas nasjonale institutt for smittsomme sykdommer, ifølge Sky News.

Helseministeren Joseph Phaahla uttalte på en pressekonferanse i Johannesburg at man nesten kan forutse hvordan situasjonen kommer til å eskalere, på bakgrunn av det man allerede vet fra de seineste 21 månedene.

Vaksinetrøbbel

Per nå er det bare 41 prosent av den voksne befolkningen i Sør-Afrika som er fullvaksinert - og de daglige tallene på doser som blir satt er bare 130 000.

Det er markant mindre enn målet til regjeringen om å sette 300 000 doser per dag.

Dette skyldes imidlertid ikke mangel på vaksiner. Sør-Afrika må faktisk utsette leveranser fordi de ikke klarer å sette alle dosene.

Nicholas Crisp, direktøren for helsedepartementet i Sør-Afrika sier at landet har for mange vaksiner.

- Vi er nå i en situasjon der vi får tilsendt vaksiner fortere enn vi klarer å bruke dem, sa han.

Gjennom hele pandemien har det blitt registrert mer enn 2,9 millioner tilfeller med coronavirus og over 89 000 coronadødsfall i landet. Sør-Afrika har en populasjon på 60 millioner mennesker.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer