Blodrødt Europa:

- Smitten eksploderer

Pilene peker feil vei i stadig flere europeiske land, idet omikronvarianten feier over verden. Globalt nærmer vi oss igjen en ny bølge, sier assisterende helsedirektør Espen Ropstrud Nakstad.

SMITTEØKNING: Smitten har økt kraftig i Storbritannia den siste tida. Her fra Oxford Street i London 25. desember. Foto: NTB / AP Photo / Alastair Grant
SMITTEØKNING: Smitten har økt kraftig i Storbritannia den siste tida. Her fra Oxford Street i London 25. desember. Foto: NTB / AP Photo / Alastair Grant Vis mer
Publisert

Pandemien er på ingen måte over i Europa, hvor smitte- og innleggelsestallene igjen er økende. Omikronvariantens inntog har ført til at flere land har innført tiltak for å forsinke en ny smittebølge.

I Storbritannia har det den siste uka blitt registrert over 100 000 daglige smittede, samtidig som omikronsmitten omtales som en «eksplosjon» av britiske forskere.

- Antallet nye symptomatiske tilfeller har eksplodert den siste uka, sier den britiske professoren Tim Spector, ifølge BBC.

Ny bølge

Den nye varianten ble først påvist i Norge 1. desember 2021. I FHIs ferske risikorapport fastslås det at antall påviste coronatilfeller og coronainnleggelser stadig er på et høyt nivå, men at det er tegn på avflating.

Selv i optimistiske scenarioer venter FHI over en million smittede innen utgangen av juni. Globalt blir det nå registrert over 1 million daglige smittetilfeller, sier assisterende helsedirektør Espen Ropstrud Nakstad til Dagbladet.

- Globalt nærmer vi oss igjen en ny bølge med over én million daglige registrerte smittetilfeller og 10 000 daglige registrerte dødsfall, sier han.

Europa står for en stor andel av smittetilfellene som blir registrert nå, forteller han.

- Den siste uka har det blitt satt nye smitterekorder i Storbritannia og Frankrike med over 100 000 daglige registrerte tilfeller, og rask økning også i Spania og Italia. Vi ser dessuten at land som før jul innførte kraftige tiltak, slik som Østerrike og Nederland, nå har fallende smittekurver. Det alle lands myndigheter selvsagt lurer på, er hvordan omikronvarianten vil påvirke smittespredning og innleggelser utover vinteren, sier han.

SMITTEBØLGE PÅ VEI: Europa står for en stor andel av smittetilfellene som blir registrert nå, ifølge assisterende helsedirektør Espen Ropstrud Nakstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SMITTEBØLGE PÅ VEI: Europa står for en stor andel av smittetilfellene som blir registrert nå, ifølge assisterende helsedirektør Espen Ropstrud Nakstad. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Forsiktig optimist

Lørdag registrerte Frankrike for første gang over 100 000 coronatilfeller på ett døgn. Det var den tredje dagen på rad med smitterekord. Også antallet innlagte på sykehus og dødsfall har økt.

Også i Italia herjer smitten for fullt. Det siste døgnet er det registrert 54 787 smittetilfeller, ifølge John Hopkins-universitetet. Regjeringen har gjeninnført påbud om munnbind utendørs.

Da helseminister Roberto Speranza kunngjorde det gjeninnførte maskepåbudet torsdag, sa han ikke når det vil tre i kraft, ifølge NTB. Men han varslet at det vil bli innført krav om munnbind av høyere kvalitet på blant annet kinoer, teatre, idrettsarenaer og offentlige transportmidler.

Situasjonen er imidlertid en helt annen i Østerrike, hvor tiltakene nå er lempet på. Mandag forrige uke ble det meldt om under 1800 nye smittetilfeller i Østerrike, noe som var det laveste siden oktober.

SMITTENEDGANG: I Østerrike har tiltakene blitt lempet på som følge av lave smitte- og innleggelsestall. Her fra en handlegate i Wien, Østerrike, 13. desember. Foto: NTB / REUTERS / Lisi Niesner
SMITTENEDGANG: I Østerrike har tiltakene blitt lempet på som følge av lave smitte- og innleggelsestall. Her fra en handlegate i Wien, Østerrike, 13. desember. Foto: NTB / REUTERS / Lisi Niesner Vis mer

Tydelig effekt

Også i Norge er det tegn til håp, hvor både smitte- og innleggelsestall har falt den siste uka. Det er imidlertid usikkert om fallet skyldes effekt av tiltakene eller om færre tester seg.

Regjeringen i Norge har i desember innført nye, omfattende coronatiltak i to omganger - først 8. desember og så mandag 13. desember.

- Har vi sett en smittetopp i Norge, eller kan tallene stige framover?

- Vi har den siste uka sett en tydelig effekt på deltavarianten i form av færre smittede og innlagte i sykehus. Det skyldes trolig både forsterkede smitteverntiltak og flere gjennomførte oppfriskingsdoser på vaksinesenterne. Samtidig stiger antallet omikrontilfeller jevnt og trutt, og vil trolig utgjøre flertallet av smittetilfeller i Norge på nyåret, sier Nakstad.

Nakstad tror at smitten sannsynligvis begrenses i jula som følge av at mange arbeidsplasser og skoler er stengt, samt at det er lite trengsel på kollektivreiser og andre samlingssteder.

- På den annen side er mange tettere på venner og familie i romjula, slik at det kan bli en del smitteutbrudd likevel. Fasiten får vi først når hverdagen er tilbake og folk begynner å teste seg like mye igjen.

LOCKDOWN: Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, forteller hvorfor vi har unngått ny lockdown. Vis mer

«Mye kan endre seg»

I Danmark ble det lørdag registrert 14 844 nye smittetilfeller, det høyeste døgntallet til nå i pandemien. I løpet av ett døgn steg også antall innlagte på sykehus med 57 til 579.

Forrige uke kom Tyra Grove Krause ved Statens Serum Institut i Danmark med en dyster spådom om neste måned: Januar blir den mest krevende måneden så langt i pandemien. Nakstad utelukker ikke at Norge kan få en tilsvarende utvikling.

DYSTER SPÅDOM: Fagdirektør Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut tror den neste måneden blir den verste hittil i pandemien. Foto: NTB / Ritzau Scanpix / Emil Helms / REUTERS
DYSTER SPÅDOM: Fagdirektør Tyra Grove Krause i Statens Serum Institut tror den neste måneden blir den verste hittil i pandemien. Foto: NTB / Ritzau Scanpix / Emil Helms / REUTERS Vis mer

- Det kan absolutt skje hvis omikronvarianten fortsetter å vokse like raskt som den har gjort i våre naboland, sier han.

Nakstad framholder at det viktigste i tida framover blir vaksinering og de personlige smittevernrutinene vi lever med hver dag nå.

- Hvis vi klarer å følge dem, vil det bli langt mindre smittepress i ukene framover enn det kunne blitt hvis vi ikke hadde holdt oss hjemme ved sykdom og testet oss slik vi bes om. Mye kan likevel endre seg med omikronvarianten, så det er vanskelig å se hvor vi står om to uker, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer