Corona

- Smitten eksploderte

Tsjekkia topper lista over land i verden med høyest smittetrykk, og erklærer krisetilstand for å slå ned utbrudd. Ekspertene peker på flere feil ved landets smittehåndtering.

HØYT SMITTETRYKK: Tsjekkiske sykepleiere i beskyttelsesutstyr behandler pasient på intensivavdeling. Foto: Michal Cizek / AFP / NTB
HØYT SMITTETRYKK: Tsjekkiske sykepleiere i beskyttelsesutstyr behandler pasient på intensivavdeling. Foto: Michal Cizek / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

- Vi står overfor noen helvetesaktige dager, uttalte Tsjekkias statsminister Andrej Babiš under en pressekonferanse tidligere i uka, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tsjekkia opplever for tida det høyeste smittetrykket i verden, ifølge tall fra universitetet John Hopkins, gjengitt av NTB.

Universitetet oppgir søndag 1359 smittede per 100 000 innbyggere i landet de siste 14 dagene. Samtidig oppgir universitet 20,1 dødsfall per 100 000 innbyggere i samme tidsrom.

Totalt 20 339 tsjekkere har dødd som følge av coronapandemien, ifølge nettstedet Worldometers.

TEST: En helsearbeider tester seg i Praha i midten av februar. Foto: Michal Cizek / AFP / NTB
TEST: En helsearbeider tester seg i Praha i midten av februar. Foto: Michal Cizek / AFP / NTB Vis mer

Politisk storm

Fredag vedtok landet krisetilstand for å takle den utfordrende smittesituasjonen.

Avgjørelsen kom etter flere dager med konflikt mellom regjeringen og opposisjonspartiene, ifølge Politico.

Til slutt truet statsminister Andrej Babiš med å overstyre parlamentet dersom han ikke fikk forslaget igjennom.

- Dersom ikke denne avstemningen finner sted, vil jeg umiddelbart samle regjeringen og erklære krisetilstand, sa han til de folkevalgte fredag.

Krisetilstanden ble vedtatt fra 27. februar til 28. mars, og vil medføre en rekke nedstengingstiltak, inkludert stenging av landets skoler og barnehager.

Landets helseminister Jan Blatnýs kom også med en dyster advarsel: Daglige smittetilfeller i landet vil øke til 20 000 tilfeller, men vil deretter synke, sier han.

Landet lå på det tidspunktet på rundt 14 000 daglige smittetilfeller, ifølge Politico.

- Epidemien dobles

Eksperter forteller til CNN at Tsjekkias smittesituasjon ikke er resultatet av et enkeltstående forhold, men snarere en serie uheldige avgjørelser og feilslått kommunikasjonsarbeid. Blant annet er informasjonskampanjer om landets vaksinasjonsprogram blitt utsatt.

Seniorforsker Jan Kulveit ved universitetet Oxford sier den tsjekkiske regjeringen har lagt seg for vane å ta avgjørelser basert på den til enhver tid gjeldende sykehuskapasitet.

Antall sykehusinnlagte pasienter gir et forsinket bilde av smittesituasjonen, siden alvorlig sykdom ofte ikke inntreffer før en stund etter at smitten har funnet sted.

- Det er en enorm forskjell mellom å innføre tiltak i tide, og å vente ti dager. Når reproduksjonstallet er 1,4 betyr en forsinkelse på ti dager at epidemien dobles, sier han til CNN.

UTSTYR: Helsearbeider i gangen på smitteavdelingf på Bulovka-sykehuiset i Praha, midten av februar. Petr David Josek / AP Photo /NTB
UTSTYR: Helsearbeider i gangen på smitteavdelingf på Bulovka-sykehuiset i Praha, midten av februar. Petr David Josek / AP Photo /NTB Vis mer

Peker på tre grunner

Dr. Rastislav Maďar, dekan ved Det medisinske fakultet ved Universitetet i Ostrava i Tsjekkia, peker på tre påståtte feiltrinn han mener har bidratt landets nåværende smittesituasjon:

  • Manglende vilje til å innføre munnbindpåbud allerede i sommer, til tross for at helsemyndighetene anbefalte dette.
  • Avgjørelsen om å åpne butikker før jul.
  • Manglende respons på oppdagelsen av en ny og mer smittsom virusvariant i landet i januar.
BOMBE: Under andre verdenskrig ble byen Exeter bomba av tyskerne hele 19 ganger. Nå har en udetonert bombe blitt funnet. Vis mer

Maďar var selv en av regjeringens nærmeste helsefaglige rådgivere, og var blant dem som anbefalte et munnbindpåbud i august 2020. Han valgte å gå av da regjeringen ikke fulgte ekspertenes anbefaling, skriver CNN.

Forårsaket ble slått ned samtidig som landets skoler åpnet i september.

- Dette førte til økt mobilitet for omtrent to millioner mennesker, og smitten eksploderte, sier Maďar.

Forskeren får delvis medhold fra statsminister Babiš. Fredag innrømmet han at regjeringen hadde begått «altfor mange feil» - men la til at han ikke mener det gagner landet å krangle om fortida.

Vaksinetrøbbel

Forsinkede vaksineleveranser fra EU har heller ikke gjort situasjonen bedre.

Babiš har personlig bedt EU-land om å donere vaksiner til landet. Ifølge lokale medier har Frankrike lovet å sende opptil 100 000 doser i nær framtid. Tsjekkiske myndigheter forhandler også med Tyskland og Polen om mulig sykehussamarbeid for coronasyke tsjekkere.

Tsjekkias president Miloš Zeman ber også om hjelp fra Russland.

- Etter samtaler med statsministeren har jeg sendt et brev til Russlands president Vladimir Putin og bedt om en forsyning av Sputnik-vaksinen, sier Zeman, ifølge NTB.

Som svar skal han ha blitt lovet russiske vaksinedoser innen få dager. Vaksinen er ikke EU-godkjent - men statsminister Babiš vil ikke vente på grønt lys fra unionen, og uttaler:

- 65 land i verden vil ha den russiske vaksinen, blant dem seks EU-land. Så hvorfor skal vi snakke som om den er fryktelig? Tro meg når jeg sier at EUs medlemmer også vil be om Sputnik-vaksinen innen få måneder

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer